Usein kysytyt kysymykset

Voiko Abittia käyttää muualla kuin lukioissa? #20

Kuka tahansa voi käyttää Abittia hyväksyttyään palvelun käyttöehdot.

 

Mitä tehtävätyyppejä Abitti-kokeissa voi olla? #19

Tällä hetkellä Abitti-järjestelmään voi laatia kokeen, joka sisältää tekstivastauksia sekä automaattisesti korjattavia monivalintakysymyksiä sekä aukkomonivalintoja (teksti tai lauseita, joiden keskelle täydennetään sana/sanoja). Tekstivastaukseen opiskelija voi liittää ruutukaappauksen, mikäli kokeen laatija on sallinut tämän. Tämä mahdollistaa DigabiOS-käyttöjärjestelmässä olevien ohjelmistojen hyödyntämisen osana koevastausta.

Tekeekö Abitti muutoksia koneelleni? #18

Kokeiden laadinta ja arviointi tapahtuu selaimessa tavallisella tietokoneella, jossa on verkkoyhteys. Tähän koneeseen ei tarvitse asentaa mitään ohjelmia eikä tehdä muitakaan muutoksia.

Opiskelijan kone ja palvelinkone käynnistetään USB-muistilta YTL:n Linux-käyttöjärjestelmään. Muistitikut voi tehdä helposti Windowsissa toimivalla AbittiUSB-ohjelmalla (Mac-ohjeet). Koneeseen on tehtävä muutoksia, jotta käyttöjärjestelmä ladataan kiintolevyn sijaan USB-muistitikulta. Nämä muutokset selostetaan omassa ohjeessaan. Koneen käynnistäminen USB-muistitikulta ei tee muutoksia kovalevylle.

 

Miten palautan Abitti-kokeet opiskelijoille? #17

Kokeiden arvioiminen ja palauttaminen tapahtuu Oma.abitti.fi:ssä Suoritukset-välilehdellä. Voit palauttaa arvostellut Abitti-kokeet opiskelijoille sähköpostilla kommenttien ja pisteiden kera. Vaihtoehtoisesti voit tulostaa kokeet kommentteineen paperille tai pdf-tiedostoksi.

Kokeen palautus lähettää opiskelijoille linkin, jonka kautta he näkevät koetehtävät, omat vastauksensa ja opettajan merkinnät. Tällä hetkellä ei ole mahdollista estää koetehtävien näkemistä.

Voinko jakaa koetehtävät kollegalleni? #16

Kyllä voit. Lataa pitämäsi koe zip-tiedostona koneellesi Oma.abitti.fi:ssä Koetehtävät-välilehdellä. Tämän jälkeen kollegasi voi tuoda sen uutena kokeena Oma.abitti.fi:hin. Katso lisää ohjeista.

Voinko liittää Abitti-kokeeseen kuvia tai videoita? #21

Kuvia ja videoita voi liittää liitetiedostoksi. Lisätietoa ohjeessa.

Mitä aineistoja Abitti-kokeeseen voi liittää? #15

Voit liittää kokeeseen aineistoksi kuvia, PDF-tiedostoja, LibreOffice-tiedostoja, videoita ja äänitiedostoja sekä JavaScript-ohjelmia. Aineiston liittämiseen on oma ohjeensa.

Voinko käyttää YTL:n ulkopuolisia työkaluja Abitti-kokeen järjestämisessä? #14

Verkosta löytyy erilaisia lisäohjelmia ja laitteita, joiden luvataan auttavan Abitti-kokeiden laatimisessa ja järjestämisessä. On hienoa, että verkossa on aktiivisia tahoja, jotka haluavat helpottaa opettajien työtä.

YTL suhtautuu myönteisesti yhteistyöhön ja aktiivisuuteen, mutta ei vastaa ulkopuolisten palveluiden ylläpidosta, asiakaspalvelusta tai yhteensopivuudesta Abitti-kurssikoejärjestelmän kanssa.

Miten toimin, kun en saa ladattua jo pidettyyn Abitti-kokeeseen toisen / kolmannen ryhmän Abitti-koesuorituksia Oma.abitti.fi:ssä? #10

Yhteen Abitti-kokeeseen voi tällä hetkellä Oma.abitti.fi:ssä tuoda yhden opetusryhmän koesuoritukset. Kokeen testaamiseen on omat ohjeensa. Jos haluat järjestää saman kokeen usealle ryhmälle, kopioi koe kullekin opetusryhmälle.

Jos kuitenkin olet ehtinyt jo pitää saman Abitti-kokeen usealle opetusryhmälle, ota yhteyttä Abitti-tukitiimiin.

 

Tallentaako tekstinkäsittelyohjelma opiskelijan kirjoitukset? #13

Selaimessa toimiva koejärjestelmä tallettaa kaikki vastaukset automaattisesti. Työskenneltäessä muissa ohjelmissa (esim. LibreOffice) on työt muistettava itse tallettaa. Talletetut tiedostot varmuuskopioidaan automaattisesti koetilan palvelimelle ja ne palautuvat, jos kone joudutaan käynnistämään uudelleen tai vaihtamaan kokonaan.

 

Milloin opiskelijan tikut ja palvelintikut täytyy päivittää? #12

Abittia kehitetään jatkuvasti ja uusia versioita julkaistaan sitä mukaa kun ominaisuuksia saadaan valmiiksi. YTL tiedottaa kaikista tikkupäivityksistä sähköpostilla. AbittiUSB-ohjelmassa on saatavilla aina uusin versio opiskelijan tikuista ja palvelintikusta. Lisäksi kannattaa seurata teknistä dokumentointia sekä Abitti-blogia.

 

Miten saan tietokoneella fontit suuremmiksi? #11

Avaa DigabiOS-käyttöjärjestelmässä Sovellukset-valikko ja valitse ”Aseta korkearesoluutioinen näyttötila”. Sulje tämän jälkeen selain ja avaa se uudelleen.