Abitti-koe suoritetaan kokelaan omalla tietokoneella, johon ei tarvitse tehdä mitään pysyviä muutoksia (esim. ohjelma-asennuksia). Koeympäristössä on tarjolla kaikille kokelaille samat monipuoliset sekä myös keskenään samanlaisia toimintoja sisältävät ohjelmistot.

Abitti-kokeessa tietokone käynnistetään USB-muistitikulla olevaan Linux-käyttöjärjestelmään. Useimmat tietokoneet toimivat tällä käyttöjärjestelmällä.

Tarvitset:

• Windows-, Linux- tai MacOS-tietokoneen ylläpitäjän oikeuksillla
  • USB3-muistitikun

Monistus Etcherillä

1. Lataa levykuvien monistusohjelma Etcher.
  2. Lataa uusin Abitti-versio. Levynkuvan koko on yli 3 Gt, eli lataus kestää kauan.
  3. Käynnistä Etcher ja valitse lataamasi levynkkuva ja liitä tietokoneeseen vähintään 8 Gt USB3-muistitikku.
  4. Käynnistä monistus ja odota sen valmistumista. Irrota valmis muistitikku.

Muistitikun palauttaminen

1. Lataa tyhjentämisessä käytettävä levynkuva.
  2. Monista levynkuva haluamillesi USB-tikuille (kuten yllä).

Klikkaa Continue.
  3. Irrota tikku tietokoneesta ja liitä se uudelleen.
  4. Hyväksy oman käyttöjärjestelmäsi ehdotus muistitikun alustuksesta.

Mahdollisia ongelmatilanteita Windows-tietokoneella

Couldn’t clean the drive

Ratkaisu: Irrota USB-muistitikku ja liitä se uudelleen tietokoneeseen.

Monistuksen jälkeen Etcher ilmoittaa, että musititikussa voi olla virheitä ja ehdottaa uuden tikun ostamista

Ratkaisu: Jos tietokoneesi ei ollut liitettynä verkkovirtaan, kokeile monistusta uudelleen tietokoneen ollessa liitettynä sähköverkkoon.

Muistitikkujen monistus kuten Ylioppilastutkintolautakunnassa

Ylioppilastutkintolautakunnassa muistitikkujen monistamiseen käytetään usb-monster -ohjelman. Ohjelma on avointa lähdekoodia ja sen voi asentaa myös esim. Ubuntuun (ks. ohje).

AbittiUSB (tuki päättynyt)

AbittiUSB-ohjelmaa ei enää ylläpidetä.

1) Lataa asennuspaketti ja asenna AbittiUSB. Asennus vaatii pääkäyttäjän oikeudet.

• Joissakin Windows-työasemissa AbittiUSB:n latauspaketti näyttää tulevan tuntemattomalta julkaisijalta. Käynnistämällä asennus uudelleen kovalevylle talletetusta asennuspaketista näyttää julkaisijan oikein (”Matriculation Examination Board”).
  • Jos työasemalta puuttuu tarvittava .NET 4.5 -ohjelmisto, se asennetaan automaattisesti.

2) Käynnistä ohjelma. Ohjelma vaatii jokaisella käynnistyskerralla pääkäyttäjän oikeudet.

AbittiUSB lataa USB-muisteihin monistettavan levynkuvat automaattisesti. Tämä on suositeltu tapa USB-muistien monistukseen. Tässä kuitenkin latausosoitteet niitä tarvitseville: