Abitti käynnistetään muistitikulta

Abitti-kokeeseen osallistujan tietokone käynnistetään USB-muistitikulla olevaan Linux-käyttöjärjestelmään. Useimmat tietokoneet toimivat tällä käyttöjärjestelmällä, mutta eivät kaikki. Ainoa tapa varmistua tietokoneen yhteentoimivuudesta on käynnistää se Abitti-koejärjestelmään USB-muistitikun avulla. Lisäksi tarvitset tietyt tietokoneen liitännät Abitin käyttöä varten.

Abitti-käyttöjärjestelmä vaatii tietokoneelta käynnistyäkseen x64-suorittimen ja vähintään 4 Gt keskusmuistia. Suosittelemme 8 Gt keskusmuistia.

Tarvittavat liitännät ja verkkoyhteydet

USB-liitin muistitikulle.

Ylioppilastutkinnossa muistitikut ovat tyyppiä USB3-type-A.
Lisäksi suositellaan, että tietokoneessa on USB-liitin ulkoiselle hiirelle.

Ethernet-verkkoliitäntä

koska suurin osa ylioppilastutkinnon kokeista suoritetaan langallisissa koeverkoissa

Tietokone kytkettävissä langattomaan WLAN-verkkoon.

Suurin osa Abitti-kokeista suoritetaan langattomissa koeverkoissa.
Myös osa ylioppilastutkinnon kokeista suoritetaan langattomissa koeverkoissa, lukiosta riippuen.

Liitin kuulokkeille.

Joko USB-liitännällä tai 3,5 mm:n pistokkeella.

Kaikki liitännät tietokoneeseen voidaan myös tehdä langallisella sovittimella.

Vinkki

• Jos tietokoneessa ei ole USB-type-A-liitintä eikä Ethernet-porttia, kannattaa käyttää sovitinta, joka mahdollistaa sekä Ethernet-kaapelin että useamman USB-A-liittimen kytkennän.
  • Jos tietokoneessa on vain niukasti esim. USB-type-C-portteja ja kannettavan tietokoneen virransyöttö tapahtuu type-C-liitännästä, sovittimen kannattaa mahdollistaa myös type-C-virransyötön läpivienti.

Ylioppilastutkinnon vaatimukset

Ylioppilastutkinnossa tietokoneelle asetetaan vaatimuksia mm. näytön enimmäiskoolle. Ajantasaiset vaatimukset löytää Ylioppilastutkintolautakunnan yleisistä määräyksistä ja ohjeista kohdasta 1.4.1 Kokelaan tietokone ja lisälaitteet.

Yhteensopivuuden varmistaminen

Ainoa tapa varmistua tietokoneen yhteensopivuudesta on käynnistää se Abittiin ja kokeilla tarvittavia toimintoja. Ohje yhteensopivuuden varmistamiseen löytyy omalta sivulta.

Tietokonetta hankittaessa myyjät saattavat eri tavoin ilmaista, että tietokone on sopiva ylioppilastutkintoon. Lupaus yhteentoimivuudesta on aina myyjän, eikä Ylioppilastutkintolautakunta takaa tiettyä tietokonemallia ylioppilastutkintoon tai Abittiin sopivaksi. Ylioppilastutkintolautakunta suosittelee, että markkinoinnissa selkeästi ilmoitettaisiin mitä lisälaitteita vaaditaan mahdolliseen yhteensopivuuteen, ja että myyjä olisi valmis ohjeistamaan toimenpiteet Abitin käynnistykseen tietokoneella, jos USB-käynnistys vaatii tavanomaisesta poikkeavia toimenpiteitä. Jos ostaja kokee, että ostettu tietokone ei vastaa myyjän lupauksia, kannattaa asiasta neuvotella myyjän kanssa. Jos myyjä ei suostu korjaamaan tilannetta, ostaja voi olla yhteydessä Kilpailu- ja kuluttajaviraston Kuluttajaneuvontaan.

Tyypillisimmät yhteentoimivuusongelmat

• Langattomat verkkokortit: Erityisesti uudemmissa tietokoneissa voi olla langattomia verkkokortteja, jotka eivät ole Abitti-yhteensopivia. Verkkoyhteys voi kuitenkin toimia erillisillä USB-lisälaitteilla. Kaikki langattomat USB-verkkokortit eivät toimi Abitissa ja kuten tietokoneissa, voi lisälaitteiden komponentit muuttua tuotteen elinkaaren aikana vaikka tuotekoodi säilyy samana. Tämän takia lisälaitteen Abitti-yhteensopivuudesta kannattaa tiedustella laitteen myyjältä.
  • Applen kannattavat tietokoneet M1-prosessorilla: Apple myy tällä hetkellä tietokoneita sekä M1-prosessorilla että Intel-prosessorilla. Abitti ei toimi M1-prosessorilla. Suunnitelmissa ei ole Abitin saattamista toimimaan M1-prosessorilla.
  • Applen kannettavat tietokoneet vuodesta 2018: Vuodesta 2018 lähtien Applen kannettavissa on käytetty Applen kehittämää T2-turvasirua. Siru estää Applen kannettavien käynnistämisen käyttöjärjestelmällä, joka ei ole Applen tekemä tai hyväksymä. Tästä syystä myöskään Abitin käyttöjärjestelmä ei käynnisty näillä koneilla. Käynnistyksen eston pystyy ohittamaan noudattamalla Applen ohjeita. Applen kannettavien Linux-ajurien puuttumisen takia sisäänrakennetun näppäimistön, tasohiiren, äänilähteen ja langaton verkkoyhteys ei välttämättä toimi Abitissa. Tietokone voi kuitenkin toimia erillisillä lisälaitteilla.
  • Pelitietokoneiden erillisnäytönohjaimet: Pelitietokoneissa on usein tehokkaampi erillinen näytönohjain pääsuorittimen näytönohjaimen lisäksi. Joidenkin pelinäytönohjainten Abitti-yhteentoimivuuden kanssa on ollut ongelmia. Jos erillisen näytönohjaimen käyttämisen voi estää koneen BIOSissa, niin ongelma yleensä poistuu.
  • Googlen Chromebook-tietokoneet: Googlen Chromebook-tietokoneiden käyttö muulla kuin siihen asennetulla Chrome OS -käyttöjärjestelmällä on estetty. Käynnistyksen eston pystyy joillakin Chromebook-tietokoneilla ohittamaan noudattamalla Googlen ohjeita, mutta toimenpide tyhjentää tietokoneen kovalevyn. Ohjeen käyttö tapahtuu omalla vastuulla.

Lisätietoa

Abittia on käytetty onnistuneesti tuhansilla tietokonemalleilla, esimerkiksi isoimmissa ylioppilastutkinnon koepäivissä käytetään yli 2000 eri tietokonemallia. Jotkin konemallit eivät kuitenkaan ole yhteensopivia Abitin käyttöjärjestelmän kanssa. Tyypillisesti yhteensopivuusongelmia on uusimpien tietokonemallien kanssa. Tilanne muuttuu, kun tietokoneiden komponenttien Linux-laiteajurit kehittyvät. Laiteajuri on ohjelma, joka saa tietokoneen fyysisen komponentin keskustelemaan tietokoneen käyttöjärjestelmän kanssa. Ajurit ovat käyttöjärjestelmäkohtaisia. Markkinoille tulee koko ajan uusia tietokonemalleja, joissa on uusia komponentteja, joille tarvitaan uusia ajureita.

Käyttöjärjestelmä on tietokoneohjelma, joka mahdollistaa muiden ohjelmien toiminnan esimerkiksi tarjoamalla niille fyysisten komponenttien toiminnallisuuksia ja tiedostojärjestelmän. Tyypillisimpiä käyttöjärjestelmiä ovat eri Windows, MacOS ja Linux-käyttöjärjestelmät. Ajureita käyttöjärjestelmiin kehittävät laitevalmistajat itse tai aktiivisesti käyttöjärjestelmän kehitykseen osallistuvat yhteisöt ja yritykset sekä yksittäiset ohjelmoijat. Abitissa käytössä on Debian Linux -käyttöjärjestelmä, johon on lisätty uusimmat Debianiin paketoidut ytimet (eng. kernel), joka Linuxissa sisältää laiteajurit. Kun uusia pitkän tuen ytimiä julkaistaan otetaan ne Abittiin käyttöön samaan tahtiin. Ylioppilastutkintolautakunta ei toimi tietyn komponenttivalmistajan ajurien kehittäjänä, eikä pysty vaikuttamaan siihen onko tietyllä komponentilla toimivia Linux-ajureita.

Lisäksi, jotkin tietokonevalmistajat ovat estäneet tietokoneensa käynnistämisen millään muulla kuin tietokoneen mukana myytävällä käyttöjärjestelmällä. Ylioppilastutkintolautakunta ei voi vaikuttaa tämänkaltaisiin liiketoimintaratkaisuihin.

Tietokonetta hankkiessa kannattaa ensisijaisesti miettiä miten se parhaiten tukisi lukio-opiskelua. Omasta lukiosta saa parhaiten tiedon siitä, minkälainen kone sopii parhaiten kyseisen lukion oppimisympäristöön. Abitti-kokeissa ei käytetä tietokoneen omia ohjelmia tai tiedostoja. Näin ollen Abitti tai ylioppilastutkinnon kokeet eivät aseta vaatimuksia tietokoneen ohjelmille tai käyttöjärjestelmälle.

Pienet tietokoneet ovat yleensä näppäriä mutta kokonsa puolesta näppäimistöt ja näytöt ovat epämukavan pieniä. Aikaa kuluu vierittäessä näyttöä ja etsiessä niitä ikkunoita, joita tarvitsee työskentelyyn. Koon puolesta kannattaa valita sellainen tietokone, jolla työskentely tuntuu hyvältä mutta joka kulkee silti mukana sinne missä sitä tarvitaan. Kosketusnäytöt eivät yleensä toimi Abitissa, joten tietokoneessa on hyvä olla myös hiiri. Ulkoinen hiiri on myös ergonominen ratkaisu.