Normaalisti tietokone lataa käynnistyessään käyttöjärjestelmän ja ohjelmat kovalevyltä. Abitissa tietokoneet on saatava lataamaan käyttöjärjestelmä ja ohjelmat tätä varten kopioiduilta USB-muisteilta. Menetelmän hyviä puolia ovat:

• koetilan palvelimelle tai opiskelijan tietokoneelle ei tarvitse asentaa mitään ohjelmia
  • kovalevylle ei tehdä mitään muutoksia
  • opiskelijat eivät pääse verkkoon tai omalle kovalevylleen eli ohjelmiin tai tiedostoihin
  • kaikilla opiskelijoilla on yhdenmukainen ja yhteensopiva ohjelmisto

Suurin osa kaikista koneista käynnistyy oheisen video-oppaan mukaisesti, joissakin koneissa pitää myös Secure Boot muuttaa Fast Bootin lisäksi. Koneen käynnistysasetusten muuttamisessa maltti on valttia. On erittäin tärkeää, että pystyt ongelmatilanteissa palauttamaan asetukset alkutilaan.

• Merkitse aina paperille muutetut asetukset (asetuksen nimi, alkuperäinen arvo ja muuttamasi arvo). Näin voit palauttaa tarvittaessa arvot aloitustilaan.
  • Kysy koneen käyttäjältä, onko koneessa salakirjoitettuja levyosioita. Varmista että käyttäjällä on tarvittavat palautusavaimet. Erityisesti Windowsin Bitlocker voi pyytää palautusavaimia koneen käynnistysasetusten muuttuessa.
  • Muutettuasi käynnistysasetuksia varmista, että USB-käynnistyksen lisäksi myös koneen kovalevylle asennettu käyttöjärjestelmä käynnistyy.
  • Jos näistä ei ole apua, etsi hakukoneella “usb boot koneen_merkki koneen_malli” (esim. “usb boot hp spectre”)

Jos et tiedä mikä käynnistysvaihtoehto koneessasi toimii, aloita kokeilu ylimmästä käynnistysvaihtoehdosta. Sen pitäisi toimia useimmissa koneissa parhaiten. Jos kone ei toimi tällä vaihtoehdolla, siirry kokeilemaan toiseksi ylintä jne. Kun löydät koneellesi sopivan vaihtoehdon, pane sen nimi mieleesi. Käytä tätä käynnistysvaihtoehtoa niin kauan kuin se löytyy käynnistysvalikosta.

Jos mikään käynnistysvaihtoehdoista ei toimi eli kone jumiutuu käynnistyksen yhteydessä tai esim. näyttö ei toimi järkevästi, ei koneesi ole vielä DigabiOS:n tukema. Yleensä vanhemmat koneet toimivat uusia paremmin. Keskustele lukion kanssa voitko saada lainakoneen kurssi- tai ylioppilaskokeisiin. Ehkä kotoasi, kavereiltasi tai vanhempiesi tuttavilta löytyy joku aktiivikäytöstä poistunut kannettava, jota voit käyttää Abitti-koepäivinä?

Jos kone käynnistyy mutta joku lisälaitteista ei toimi (esim. WLAN ei näytä lukiosi verkkoja, äänet eivät kuulu tai ohjelmat käyttäytyvät oudosti), sinulla on kaksi vaihtoehtoa: