Uudessa tikkuversiossa on korjauksia ja parannuksia

Uusi Abitti-versio 113 korjaa useita vikoja 12.10.2018 julkaistusta Debian GNU/Linuxin Stretch-versioon perustuvasta Abitti-versiosta 112. Mukana on myös joukko pieniä parannuksia. Uusi versio toimii lokakuussa julkaistun version kanssa, mutta suosittelemme erityisesti opiskelijan tikkujen päivittämistä kellonajan asetukseen liittyvän ongelman korjaamiseksi.

Versiossa 113 havaitut virheet.

Tärkeimpiä korjauksia on viisi

Tänään julkaistu uusi päivitys korjaa seuraavat viat:

 • Kokeen ajaksi opiskelijan koneen kellonaika asetetaan edelleen palvelimen kellon mukaan, mutta tätä kellonaikaa ei enää talleteta opiskelijan koneen pysyvään kelloon. Koneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen kellonaika palautuu ennalleen. Väärään aikaan asetetut kellot ovat todennäköisesti aiheuttaneet erilaisia ajuriongelmia, kun käyttöjärjestelmät eivät ole hyväksyneet laiteajurien päivämääriin sidottuja digitaalisia allekirjoituksia.
 • Joillakin koneilla ensimmäinen käynnistysvaihtoehto Palladium ei toiminut. Vika on nyt korjattu. Suosittelemme Palladium-vaihtoehtoa kaikille niille koneille, jotka on aiemmin käynnistetty Potassa-vaihtoehdolla.
 • Näytön kirkkauden säätö toimii jälleen.
 • BIOS-käynnistyksen boottivalikko näyttää nyt myös alimmat käynnistysvaihtoehdot. Korjattu käynnistysvalikko näytetään BIOS/Legacy Boot -teknologiaa käyttävillä koneilla ja siinä ei ole näyttöä ympäröivää kehysviivaa.
 • PrintScreen-napin painaminen useita kertoja ei enää johda käyttöliittymän jumiutumiseen.

Matematiikan kaksiosaiseen kokeeseen liittyviä virheraportteja ei ole tullut, joten se toimii kuten nyt jaossa olevassa versiossa 112.

Joissakin opiskelijan koneissa on jouduttu käyttämään vanhassa versiossa ollutta ohjelmaa “PulseAudion äänenvoimakkuuden hallinta”, jotta äänet kuuluvat koneen omasta äänilaitteesta. Ongelma on tiedossamme, mutta korjaus ei ikävä kyllä ehtinyt vielä tähän Abitti-versioon. PulseAudion äänenvoimakkuuden hallinnan voi käynnistää painamalla Alt-F3 ja kirjoittamalla hakukenttään “pulseaudio”.

Mukana on myös pieniä parannuksia

Julkaistavaan versioon on tehty seuraavia pieniä parannuksia:

 • Koesivun fonttia on muutettu, jotta saamen kielten kirjaimet näkyisivät kaikissa tilanteissa oikein.
 • 4F Vihko -ohjelma on päivitetty uuteen versioon.
 • Koeympäristön ohjeisiin (käytössä myös http://cheat.abitti.fi) on lisätty tekstihaku.
 • Koetilan palvelimessa testikäytössä olevaa usb-monster -tikkujenkirjoitusohjelma on vaihdettu lautakunnan käyttämään versioon. Lue lisää alta.
 • Koetilan palvelimen tekstipohjaisessa tilaikkunassa on tehty muutoksia. Tutkintoverkossa havaittujen vieraiden laitteiden lukumäärä on yhdistetty kuormalokiin ja näyttää viimeisen minuutin aikana havaitut vieraat laitteet (ks. oikeanpuoleinen sarake).

Toimimattomat verkkoadapterit

Meille on raportoitu joistakin USB-Ethernet- ja WLAN-laitteista, jotka ovat toimineet aiemmin Abitissa mutteivät tuoreimmalla versiolla 112. Mikäli nämä laitteet eivät edelleenkään toimi millään käynnistysvaihtoehdolla, ottakaa yhteyttä Abitti-tukeen. Tärkeät tiedot ovat verkkolaitteen merkki ja tarkka malli sekä käynnistysvaihtoehdon nimi, jolla laite on aiemmin toiminut. Kertokaa myös miten toimimattomuus ilmenee:

 1. verkkoadapteria ei näy lainkaan näytön oikean yläreunan verkkohallinnassa
 2. verkkoadapteri näkyy, mutta WLAN-verkkoja ei näy
 3. verkkoadapteri näkee WLAN-verkot, mutta niihin ei pysty liittymään (verkossa on oltava koetilan palvelin, jotta liittyminen onnistuu)
 4. WLAN- tai Ethernet-verkkoon liittyminen onnistuu, mutta yhteys katkeilee koko ajan
 5. WLAN- tai Ethernet-verkkoon liittyminen onnistuu, mutta kirjautumissivu ei tule esiin
 6. jokin muu?

Olemme testanneet uusilla käynnistysvaihtoehdoilla vanhat ja joukon uusia USB-liitäntäisiä Ethernet- ja WLAN-adaptereita.

Tikkujen kirjoittamisesta

Vuosien varrella olemme saaneet erilaisia raportteja tikkujen kirjoitusongelmista eri Windows-versioilla. Joillain koneilla kirjoitus epäonnistuu virheilmoitukseen ”Käyttö estetty”, jota seuraa yleensä koodi 2 tai 5. Toisilla Windows-koneilla kirjoitus onnistuu, mutta tikkujen tarkistus epäonnistuu. Näitä pulmia on ollut ihan ensimmäisestä AbittiUSB-versiosta alkaen emmekä me tai AbittiUSB:n käyttämän varsinaisen kirjoitusohjelman laatija ole löytänyt tässä asiassa viisasten kiveä.

AbittiUSB:n rinnalle tuotu Etcher toimii hyvin yhdellä tikulla. Meille on raportoitu tapauksista, jossa usean tikun yhtäaikainen kirjoittaminen saa koko koneen jämähtämään.

Olemme nyt tuoneet koetilan palvelintikulle lautakunnassa käyttämämme usb-monster -kirjoitusohjelman. Tätä ohjelmaa kannattaa testata, jos tikkujen kirjoituksessa on ongelmia AbittiUSB:lla ja Etcherillä. Ohjelma on avointa lähdekoodia ja sen voi asentaa myös esim. Ubuntuun (ks. ohje).

Tikkujen kirjoitus virtuaalisesta koetilan palvelimesta ei ole mahdollista, koska siinä ei ole lisenssisyistä USB-tukea.

Havaitut virheet

 • 9.11.2018: Jos koejärjestelmän ohjeessa painaa kaavaa, jossa on ascii-merkkejä, saattaa ohje kaatua joissakin tapauksissa
 • 9.11.2018: Koejärjestelmän ohjeissa itseisarvon osamäärän kohdalle oli tullut kolmioepäyhtälö (korjattu https://cheat.abitti.fi)
 • 12.11.2018: Erikoismerkit menevän liian lähelle tekstiä tai jopa päällekäin