USB-tikkujen kirjoittaminen Windowsilla, Macilla tai Linuxilla (Etcher)

Ennen USB-muistien käyttämistä niihin on kirjoitettava käyttöjärjestelmä ja koeohjelmisto, tilaa tarvitaan 8 Gt opiskelijan tikuissa ja 8Gt palvelintikuissa varmuuskopioinnin takia. Tämä toimenpide on tehtävä aina kun USB-muisteille halutaan päivittää uusin versio Abitista.

• Muistien kopiointiin tarvitaan Windows- Linux- tai Apple-tietokone, jossa kopioijalla on ylläpitäjän oikeudet. Oikeuksia tarvitaan asennuksen jälkeen jokaisella kirjoituskerralla.
  • USB3-muistitikkujen käyttö nopeuttaa kopiointia selvästi. Myös tietokoneen USB-liittimien ja mahdollisten USB-keskittimien on oltava USB3-tasoisia. USB3-muistitikut toimivat myös vanhemmissa USB2-liittimissä.
  • Kopioi aina muutama ylimääräinen muistitikku varalle.

Asenna ensin Etcher-ohjelma:

1. Lataa Etcher-ohjelma ohjelman kotisivulta https://etcher.io. Etcher löytyy Windowsille, Macille ja Linuxille.
  2. Asenna Etcher kaksoisklikkaamalla lataamaasi tiedostoa.
  3. Lataa ensimmäinen levynkuva. Levynkuvan koko on yli 3 gigatavua, eli siirto kestää todella kauan.

Jokaisella kirjoituskerralla:

1. Katso uusimman Abitti-version numero.
  2. Liitä koneeseen USB-muistitikku, johon haluat kirjoittaa Abitti-levynkuvan.
  3. Käynnistä Etcher ja valitse vaiheessa 3 lataamasi levynkuva ja USB-muistitikku. Käynnistä kirjoitus.
  4. Odota kirjoittamisen ja tarkistamisen valmistumista. Irrota valmis tikku.

USB-tikun palauttaminen normaaliksi

1. Lataa tyhjentämisessä käytettävä levynkuva.
  2. Kirjoita levynkuva haluamillesi USB-tikuille (kuten yllä).
  3. Irrota tikku koneesta ja liitä se uudelleen.
  4. Hyväksy oman käyttöjärjestelmäsi ehdotus tikun alustuksesta.

Mahdollisia ongelmatilanteita Windows-tietokoneella

Couldn’t clean the drive

Ratkaisu: Irrota USB-muistitikku ja liitä se uudelleen koneeseen.

Kirjoituksen jälkeen Etcher ilmoittaa, että tikussa voi olla virheitä ja ehdottaa uuden tikun ostamista

Ratkaisu: Jos koneesi ei ollut liitettynä verkkovirtaan, kokeile kirjoitusta uudelleen koneen ollessa liitettynä sähköverkkoon.

USB-tikkujen kirjoittaminen Windowsilla (AbittiUSB)

Ennen USB-muistien käyttämistä niihin on kirjoitettava käyttöjärjestelmä ja koeohjelmisto, tilaa tarvitaan 8 Gt opiskelijan tikuissa ja 8Gt palvelintikuissa varmuuskopioinnin takia. Tämä toimenpide on tehtävä aina kun USB-muisteille halutaan päivittää uusin versio Abitista.

• Muistien kopiointiin tarvitaan Windows-tietokone, jossa kopioijalla on ylläpitäjän oikeudet. Oikeuksia tarvitaan asennuksen jälkeen jokaisella kirjoituskerralla.
  • AbittiUSB-kopiointiohjelma osaa kirjoittaa samanaikaisesti useampia muistitikkuja. Koneessa onkin hyvä olla mahdollisimman monta USB-liitintä. Muutamalla USB-keskittimellä (hubilla) voi kirjoittaa helposti 10-20 muistitikkua yhdellä kirjoituskerralla. Ikävä kyllä jotkut tietokoneet eivät hallitse kerralla kuin tietyn määrän USB-laitteita (esim. 16 kpl). Rajat löytyvät kokeilemalla käytännössä.
  • USB3-muistitikkujen käyttö nopeuttaa kopiointia selvästi. Myös tietokoneen USB-liittimien ja mahdollisten USB-keskittimien on oltava USB3-tasoisia. USB3-muistitikut toimivat myös vanhemmissa USB2-liittimissä.
  • Kopioi aina muutama ylimääräinen muistitikku varalle.

1) Lataa asennuspaketti ja asenna AbittiUSB. Asennus vaatii pääkäyttäjän oikeudet.

• Joissakin Windows-työasemissa AbittiUSB:n latauspaketti näyttää tulevan tuntemattomalta julkaisijalta. Käynnistämällä asennus uudelleen kovalevylle talletetusta asennuspaketista näyttää julkaisijan oikein (”Matriculation Examination Board”).
  • Jos työasemalta puuttuu tarvittava .NET 4.5 -ohjelmisto, se asennetaan automaattisesti.

2) Käynnistä ohjelma. Ohjelma vaatii jokaisella käynnistyskerralla pääkäyttäjän oikeudet.

DigabiOS-levynkuvien suorat latausosoitteet

Windowsissa toimiva AbittiUSB lataa USB-muisteihin kirjoitettavat DigabiOS-levynkuvat automaattisesti. Tämä on ainoa suositeltu tapa USB-muistien kopiointiin. Tässä kuitenkin latausosoitteet niitä tarvitseville:

1. Hae uusimman levynkuvan järjestysnumero osoitteesta http://static.abitti.fi/usbimg/prod/latest.txt
  2. Pakatut levynkuvat ja tarkistussummat löytyvät seuraavasti:
    • http://static.abitti.fi/usbimg/prod/[NUMERO]/koe.zip
    • http://static.abitti.fi/usbimg/prod/[NUMERO]/ktp.zip
    • http://static.abitti.fi/usbimg/prod/[NUMERO]/koe.zip.md5
    • http://static.abitti.fi/usbimg/prod/[NUMERO]/ktp.zip.md5

Varoitus! Levynkuvien kirjoittaminen tyypillisillä Linux- ja OS X-työkaluilla (esim. Unetbootin) voi tuottaa virheellisiä USB-muisteja nyt tai tulevaisuudessa.

USB-tikkujen kirjoittaminen koetilan palvelintikulla (usb-monster)

Vuosien varrella olemme saaneet erilaisia raportteja tikkujen kirjoitusongelmista eri Windows-versioilla. Joillain koneilla kirjoitus epäonnistuu virheilmoitukseen ”Käyttö estetty”, jota seuraa yleensä koodi 2 tai 5. Toisilla Windows-koneilla kirjoitus onnistuu, mutta tikkujen tarkistus epäonnistuu. Näitä pulmia on ollut ihan ensimmäisestä AbittiUSB-versiosta alkaen emmekä me tai AbittiUSB:n käyttämän varsinaisen kirjoitusohjelman laatija ole löytänyt tässä asiassa viisasten kiveä.

AbittiUSB:n rinnalle tuotu Etcher toimii hyvin yhdellä tikulla. Meille on raportoitu tapauksista, jossa usean tikun yhtäaikainen kirjoittaminen saa koko koneen jämähtämään.

Olemme nyt tuoneet koetilan palvelintikulle lautakunnassa käyttämämme usb-monster -kirjoitusohjelman. Tätä ohjelmaa kannattaa testata, jos tikkujen kirjoituksessa on ongelmia AbittiUSB:lla ja Etcherillä. Ohjelma on avointa lähdekoodia ja sen voi asentaa myös esim. Ubuntuun (ks. ohje).

Tikkujen kirjoitus virtuaalisesta koetilan palvelimesta ei ole mahdollista, koska siinä ei ole lisenssisyistä USB-tukea.