AbittiUSB:n käyttö päättyi 20.6.2022 

Lopetimme Abitissa käytettävien USB-muistitikkujen kirjoittamiseen käytetyn AbittiUSB-ohjelman jakelun vuosi sitten. Tätä ennen olimme jo vuosien ajan suositelleet muistitikkujen kirjoittamiseen balenaEtcher-ohjelmaa. Se on helppokäyttöinen, avointa lähdekoodia ja saatavilla useille eri käyttöjärjestelmille kaiken kaikkiaan niin hyvä, että YTL:n oman AbittiUSB:n ylläpito tuntui verorahojen haaskaamiselta. 

AbittiUSB:n käyttö päättyi lopullisesti 20.6.2022. Ohjelma ei enää saa YTL:n palvelimelta tietoa uusista versioista. 

Tikkujen kirjoitus oli unohtua vuonna 2014

Loppuvuodesta 2014 YTL:n digiprojektissa oli kiirettä. Tavoitteenamme oli avata lukioiden harjoituskäyttöön tarkoitettu koejärjestelmä tammikuussa 2015. Fokus oli koetehtävien editointiin tarvittavassa editorissa ja koesuoritusten arviointiin käytettävässä arvostelupalvelussa, mutta arkisessa lounaskeskustelussa alettiin miettiä USB-tikkujen kirjoitusta. 

Tähän mennessä oli ajateltu, että lukiot lataisivat levynkuvat ja kirjoittaisivat ne USB-muistille sen aikaisilla välineillä kuten edelleen jaossa olevalla Win32 Disk Imagerilla. Lounaspöydässä heräsi huoli, että yhden tikun kirjoittaminen kerrallaan olisi kömpelöä. Lisäksi käyttäjän pitäisi huolehtia levynkuvan latauksesta ja sen virheettömyyden tarkistuksesta. 

Hyvän idean karsea toteutus

Kuten aina, ratkaisu vaikutti helpolta: kirjoitetaan ohjelma, joka lataisi levynkuvan, tarkistaisi sen oikeellisuuden automaattisesti ja kirjoittaisi levynkuvan samanaikaisesti kaikille koneeseen liitetyille USB-muistitikuille. 

Ensimmäinen versio ratkaisusta syntyi “virkamiestyönä”. MEB-DD oli kirjoitettu VBScriptillä ja FreePascalilla. Käyttöliittymä oli toteutettu Windowsin HTA:lla eli selainpohjaisella sovelluksella. 

 MEB-DD -ohjelman käyttöliittymäkuva

Kehitystiimin ilmeet olivat näkemisen arvoiset, kun MEB-DD esiteltiin heille. Hyvässä yhteisymmärryksessä todettiin, että konsepti oli hyvä, mutta toteutus ei. Jotta toimiva ja ylläpitokelpoinen sovellus saataisiin valmiiksi Abitin julkaisua varten, ylioppilastutkintorekisterin kehitystä hidastettiin. 

AbittiUSB:n käyrät nousuun

AbittiUSB julkaistiin yhdessä Abitin kanssa tammikuussa 2015. Abitin julkaiseminen ja vastaanotto jännitti meitä YTL:ssä todella paljon. Halusimme tietysti tietää, toimiiko Abitti, mutta samalla levittää positiivista sanomaa käyttöönoton etenemisestä. 

AbittiUSB välitti meille tietoa kirjoitettujen tikkujen määrästä. Näitä numeroita seurattiin silmä kovana tiimihuoneen seinällä olevasta näytöstä. Abitti.fi-verkkosivuston etusivulle askarreltiin graafit, jotka osoittivat kirjoitettujen tikkujen ja järjestettyjen kokeiden lukumäärän. Graafit olivat kumulatiivisia, jolla varmistimme positiivisen viestin. 

Kevään lopussa tikkuja kopioitiin jo niin paljon, ettei graafien näyttäminen ollut enää mielekästä. 

 

USB-monster syntyi syksyksi 2016

Aluksi suunnittelimme, että ylioppilaskokeissa käytettävien tikkujen kirjoitus ostettaisiin palveluna joltain alan yritykseltä. Vierailimme parissa alan firmassa, joissa esiteltiin ylpeänä muutama kymmenen tikkua kerrallaan kopioivia laitteita. Ne kopioivat mallina olevalta Windowsin FAT-formatoidulta muistitikulta tiedostot kohdetikuille. Ei ihan sitä mitä halusimme. 

Vierailujen jälkeen päätimme muuttaa suunnitelmia. USB-tikkujen kirjoituksen onnistuminen oli ylioppilaskokeille niin kriittinen asia, että meidän kannattaisi tehdä se itse. Kopiointia varten hankittiin pöytäkoneita, joihin asennettiin USB 3.1-ohjainkortteja ja metallirunkoisia USB-hubeja. 

Aluksi tikut oli tarkoitus kirjoittaa AbittiUSB:lla. Pian huomattiin, että sen aikaiset Windowsit eivät selvinneet kymmenien USB-tikkujen samanaikaisesta kirjoittamisesta. Sen sijaan kokeilut Linuxilla olivat rohkaisevia. Yhdellä koneella pystyttiin kirjoittamaan samanaikaisesti yli 60 USB-tikkua. 

Syksystä 2016 alkaen tikut kaikkiin ylioppilaskokeisiin on kirjoitettu USB-monster-ohjelmalla, joka on avointa lähdekoodia. Se toimii vain Linuxissa, ja käyttöliittymä on kauniisti sanottuna “ammattimainen”.  

YTL:n tikkumestari on jo vuosien ajan ystävällisesti mutta päättäväisesti kieltäytynyt kaikista kehitysehdotuksista, koska hänen mielestään USB-monster tekee juuri ja vain sen minkä pitääkin: kirjoittaa kymmeniä tuhansia tikkuja mahdollisimman nopeasti. 

Avointa lähdekoodia

Kaikki YTL:n tikkujen kirjoitukseen käytettävät ohjelmat ovat nyt avointa lähdekoodia, kun aktiivipalveluksesta vapautettu AbittiUSB:n lähdekoodi julkaistiin kesäkuussa 2022. 

Helpoimmin USB-monsterin käyttöönotto tapahtuu asentamalla tietokoneelle YTL:n skriptattu Linux-palvelinasennus.