Bertta on saavuttanut suuren suosion

Abitin uusi Bertta-tehtäväeditori on otettu hyvin vastaan. Se on edistänyt merkittävästi ylioppilaskokeissa käytettävän MEX-formaatin käyttöä harjoituskokeissa.

Yksi Bertan näppärimpiä ominaisuuksia on mahdollisuus kopioida uusiin kokeisiin yksittäisiä koetehtäviä vanhoista Abitti-kokeista. Tätä ominaisuutta on paranneltu huomattavasti viimeisen kuukauden aikana. Jos et ole saanut lempikokeesi parhaita tehtäviä kopioitua alkuvuodesta, kokeile nyt uudelleen!

Vanhat kokeet säilyvät

Monet Abitin käyttäjät ovat olleet huolissaan vanhalla editorilla ja koeformaatilla tehtyjen kokeiden kohtalosta.

Ylioppilastutkintolautakunnan tavoitteena on saada Abitilla järjestetyt kokeet kokonaan MEX-formaattiin, jotta palvelin- ja kokelastikuilta voidaan poistaa ylioppilaskokeista kadonnut vanha koeformaatti. Vanhaa koodia ei enää ylläpidetä ja huoli on, että se voisi aiheuttaa ongelmia tulevissa ylioppilaskokeissa.

Siirtymä MEX-formaattiin näyttää etenevä hyvin (ks. alla oleva graafi):

  • Yhä useampi Abitin käyttäjä tekee kokeensa Bertalla (sininen alue)
  • Vanhalla formaatilla tehtyjen kokeiden osuus laskee jatkuvasti (keltainen alue)
  • Parannettu automaattinen kokeiden muuttaja (vihreä alue) muuntaa parhaimmillaan joka kolmanneksen vanhalla editorilla tehdyistä kokeista

Jo nyt yli puolet järjestetyistä kokeista hyödyntää uutta koeformaattia ja osuus kasvaa jatkuvasti. Bertan helppokäyttöisyys, tehtävän kopiointitoiminto ja mahdollisuus muokata vanhoja Examinasta tuotuja yo-kokeita näyttäisivät saavan aikaan MEX-siirtymän ihan itsestään.

Edellisessä Berttaa käsittelevässä blogissa oleva maininta vanhan editorin säilyminen ainakin kesään 2022 on tulkittu siten, että se poistuu kesällä 2022. Tämä tulkinta ei pidä paikkaansa.

Julkaisemme syksyn ylioppilaskokeiden jälkeen Abitti-version. Tämän ison Debian-versiopäivityksen yhteydessä poistamme mahdollisuuden käyttää sellaisenaan vanhalla formaatilla tehtyjä Abitti-kokeita. Osa vanhan formaatin kokeista toimii, koska Abitin automaattinen muuttaja osaa konvertoida ne uuteen formaattiin.

Loka-marraskuun Abitti-version julkaisemisen jälkeen:

  • Abitin vanha editori on käytössä
  • Vanhalla formaatilla tehdyt kokeet ovat käytettävissä esim. Bertan tehtävän kopiointitoiminnolla
  • Bertalla tehtyjä kokeita voi ladata siirrettäväksi koetilan palvelimelle
  • Vanhalla editorilla tehtyjä kokeita voi ladata siirrettäväksi koetilan palvelimelle, ellei vanhan editorin esikatselussa oikeassa marginaalissa näy varoitustekstiä “Kokeen ulkoasu ei vastaa ylioppilaskokeita”

Osallistu Bertta-demoihin

Meiltä on toivottu koulutusta Bertta-editorista. Toivomme Bertan ohjeiden olevan avuksi peruskäytössä. MEX-formaatin hienouksia kuvataan verkosta löytyvästä dokumentista ja vertaistukea voi hakea MEX-formaatin keskustelupalstalta.

Edellisten, jo verkosta löytyvien tukimateriaalien lisäksi järjestämme kaksi etädemoa seuraavina ajankohtina:

  • ke 6.4. klo 15.00-16.00 Ilmoittaudu
  • ma 11.4. klo 15.00-16.00 Ilmoittaudu (peruttu sairastumisen vuoksi)
  • ke 13.4. klo 15.00-16.00 Ilmoittaudu Tallenne

Esittelyistä pyritään julkaisemaan tallenteet. Demona arrangeras på finska men frågor kan ställas naturligtvis även på svenska.