Rekisteröytyminen Abittiin

Jokainen Abitti-käyttäjä tarvitsee oman käyttäjätunnuksen ja salasanan. Näin varmistetaan, että tehtävät ja vastaukset pysyvät vain kokeen laatijan tiedossa. Ennen rekisteröitymistä tutustu Abitin käyttöehtoihin ja tietosuojaselosteeseen.

  1. Aloita napsauttamalla Abitti-sivuston oikean ylänurkan painiketta ”Kokeet”.
  2. Anna kenttään sähköpostiosoitteesi. Tähän osoitteeseen lähetetään viesti, joka sisältää henkilökohtaisen paluulinkkisi Abittiin.rekisteroityminen-02
  3. Paluulinkki avaa varsinaisen rekisteröitymissivun, jossa voit syöttää loput tiedot ja hyväksyä Abitin käyttöehdot. Nyt oletkin valmis laatimaan ensimmäisen kokeesi!

Kokeen laatiminen ja kysymystyypit

Tässä ohjeessa neuvotaan vanhan Abitti-editorin käyttö. Nämä ohjeet päivitetään vastaamaan uutta Bertta-editoria viimeistään helmikuussa 2022.

  1. Aloita kokeen laatiminen napsauttamalla nappia ”Luo uusi koe”.
  2. Anna kokeelle nimi, huomio että jokaista koetilaisuutta ja ryhmää varten sinulla pitää olla uniikki koe. Kokeita voi monista tämän ohjeen avulla.
  3. Anna tarvittaessa ohjeita niille varattuun kenttään.
  4. Napsauta haluamasi tekstityyppi.

Valittavissa on kolme eri tehtävätyyppiä, tekstikenttä, monivalinta ja aukkotehtävä. Jokaiseen kysymykseen voit määritellä omat pisteet. Puolikkaita pisteitä ei voi antaa mutta voit tuplata pistemäärän jolloin 6 pisteen sijaan käytät 12 pistettä.

teksti

Tekstikenttä-kysymyksessä vastaus annetaan tekstinä. Halutessasi voit antaa opiskelijoille mahdollisuuden liittää vastaukseensa kuvia.

 

monivalinta

Monivalintatehtävässä on tehtävänanto ja sen jälkeen useita kysymyksiä vastausvaihtoehtoineen. Huomaa, että monivalintakysymyksen oikea vastaus valitaan tässä kohdassa. Vain yksi vaihtoehto voi olla oikea eikä vaihtoehtoa voi kokeen pitämisen jälkeen enää muuttaa.

 

aukko

Aukkotehtävä-tehtävätyypissä teksti syötetään omaan ruutuunsa (”Aukkotehtävän teksti”), jonka jälkeen tekstin joukkoon voi lisätä vastausvaihtoehtoja. Siirrä kursori haluamaasi kohtaan ja klikkaa ”Lisää aukko kursorin kohdalle”. Myös tässä tehtävätyypissä vain yksi vaihtoehto voi olla oikea eikä vaihtoehtoa voi kokeen pitämisen jälkeen enää muuttaa.

Liitetiedoston lisääminen

Saat liitettyä kurssikokeeseen erilaisia tiedostoja, jotka ilmestyvät opiskelijan koneen selaimessa omaan välilehteen. Aineistovälilehden otsikot muodostuvat liitetiedostojen nimistä, joten ota tämä huomioon koetta luodessasi. Tiedostojen nimet eivät saa sisältää prosenttimerkkiä (%).

Erityisesti videotiedostojen yhteensopivuus kannattaa testata koeympäristössä, koska videon voi enkoodata niin monella eri tavalla .

Liitteitä voi olla maksimissaan 300 MB per koe. Ota kuitenkin huomioon, että mikäli samalla palvelimella pidetään samanaikaisesti useampaa koetta, joissa on runsaasti liitteitä, voi liikenne palvelimelta opiskelijoiden koneille ruuhkautua.

 

Toimi näin kokeen muokkaussivulla:

Matemaattisia kaavoja tehtävänannossa

Abitti tukee LaTeX ja AsciiMath -sivunkuvauskieliä. LaTeX-kuvauskieltä voi laatia monella ilmaisella palvelulla ja koodin liität kysymykseen kirjoittamalla slash1 ennen koodia, ja slash2 koodin jälkeen. Huomioi että tässä pitää käyttää keno-viivaa eikä kautta-viivaa. Huomaa, että <-merkki rikkoo LaTeX-kaavan ja sen asemasta kannattaa käyttää HTML-entiteettiä &lt;.

latex_fi

Kokeen testaus

testaa_koe

Kokeen testaamiseen tarvitset sekä koetilan palvelimen että kokelaan tietokoneen, jotka yhdistät toisiinsa verkkokaapelilla. Voit tuoda testikokeen vastaukset Abittiin arvosteltavaksi. Muista kuitenkin ladata koetehtävätiedosto exam_xxx.meb uudelleen koetilan palvelimelle aina ennen uuden opiskelijaryhmän koetta.