Uusi Abitti-versio mahdollistaa kokelaan kokeen päättämisen

Tänään julkaistu Abitti-versio sisältää kaksi näkyvää uutuutta: kokelas näkee kokeen päätyttyä koesuorituksensa ja valvoja voi päättää kokelaan koesuorituksen.

Koesivun toiminnallisuuksiin on tehty tekninen parannus. Siksi uuteen Abitti-versioon siirtyminen vaatii aiemmin oma.abitista ennen pe 24.11. Klo 15 ladattujen mex-tiedostojen lataamisen uudelleen.

Uusi Abitti ei toimi yhteen vanhojen versioiden kanssa, joten uuden version käyttöönotto edellyttää sekä kokelastikkujen että palvelimen päivitystä. 

Uutta versiota ei tarvitse ottaa heti käyttöön, sillä oma.abitista ladatut mex-tiedostot toimivat myös vanhoilla tikkuversioilla.

Yhteenveto koesuorituksista helpottaa tarkistusta

Kokelas näkee kokeen päätyttyään yhteenvedon jättämistään koesuorituksista. Yhteenvedossa näkyvät arvosteluun lähtevät koesuoritukset siten kuin opettajat ja sensorit ne näkevät. Yhteenvetosivun tavoitteena on helpottaa arvosteluun jätettävän koesuorituksen virheettömyyden tarkistamista. Yhteenvetosivulta on vielä mahdollista palata muokkaamaan koesuorituksia.

Harjoituskokeissa annettava sähköpostiosoite syötetään nyt kirjautumisen yhteydessä, jotta yhteenvetosivu olisi mahdollisimman selkeä.

Valvoja voi päättää kokelaan koesuorituksen

Langattomien tutkintoverkkojen yleistyessä huoli koesuorituksen jatkamisesta koetilasta poistumisen jälkeen on kasvanut. Nyt kokeen valvoja voi päättää kokelaan koesuorituksen valvojan näytöstä. Tämän jälkeen kokelas ei enää voi päivittää koesuorituksiaan ilman uutta kirjautumista.

Ylioppilaskokeissa uuteen kirjautumiseen tarvitaan aina valvojilla olevat salassa pidettävät avainluvut. Harjoituskokeissa uuden avainluvun voi vaihtaa valvojan näytöltä. Uudet estävät koetilasta poistunutta kokelasta kirjautumaan uudelleen kokeeseen.

Tekninen uudistus vähentää tikkujen päivitystarvetta entisestään

Pellin alla on tehty iso uudistus, jossa koesivun tekniikkaa (esim. aiempien vastausversioiden palautus, kokeen päättäminen) on siirretty kokelaan tikulta koepaketin yhteydessä kokeeseen välitettäväksi. Muutoksen ansiosta Abittiin voidaan tehdä aiempaa laajempia parannuksia ilman varsinaista tikkupäivitystä.

Kulmia on hiottu

Pieniä näkyviä päivityksiä ovat seuraavat:

  • Varsinaisia laiteajureita ei ole lisätty, mutta syksyn yo-kokeessa käynnistysvalikon viimeisinä olleet kesällä lisätyt käynnistysvaihtoehdot (Nihonium, Indium, Flerovium, Livermorium) on siirretty listan alkuun.
  • Otavan MAOL-digitaulukot ja Schoolstore Nspire lisäosa on päivitetty.
  • Koesivun käyttöliittymän kieli seuraa kokeen kieltä. Käyttöjärjestelmän (esim. ohjelmien käyttöliittymät) kielen kokelas voi edelleen valita vapaasti.
  • Kokeen suorittajan käyttöehdot on päivitetty versioon 1.5, jotta ne toimisivat myös Abitti 2:n yhteydessä. Ainoa muutos on se, että nyt koeohjelmistoa voidaan jakaa levynkuvan lisäksi asennuspakettina.

Mex-tiedostot on ladattava uudelleen

Edellä mainitusta teknisestä uudistuksesta johtuen vanhat, ennen pe 24.11. klo 15 ladatut mex-tiedostot eivät toimi nyt julkaistavilla tikuilla. Tämä ei estä käyttämästä vanhoja kokeita, sillä ne toimivat edelleen lataamalla oma.abitista kokeen mex-tiedosto uudelleen. Näin koetiedostoon tulee uusin ajantasainen koetilanteen ohjelmakoodi.

Vanhoja Abitti-tikkuja käytettäessä mex-tiedostoja ei tarvitse ladata uudelleen.