Lokakuun Abitti-versiossa uusia laiteajureita

Tänään julkaistussa Abitti-versiossa (ABITTI2140K ja SERVER2140F) suurin parannus on Linuxin ytimen uusi versio 5.14 sekä olemassa olevien versioiden päivitykset. Päivityksiä on tullut sekä kokelaan että palvelimen tikkuun. Päivityksillä lisätään laitetukea sekä ylläpidetään tietoturvaa.

Käynnistysvaihtoehdon Francium takana ollut i2c-parannus on nyt laajennettu kaikkiin 5.10-version käynnistysvaihtoehtoihin (Natrium, Polonium, Radon, Radium ja Uranium).

Koeympäristön ohjeisiin (myös cheat.abitti.fi) on tullut päivityksiä. Kemian välilehdellä natriumsulfaatin tietoja on korjattu ja fysiikan välilehdellä lisätty taulukko polttoaineista, arvoja veden tiheydestä, lisäyksiköitä, taulukko valon spektristä ja kaavat palamisesta vapautuvasta energiasta sekä intensiteetin heikkenemisestä väliaineessa. Ohje on vapaata lähdekoodeja ja siihen voi tehdä lisäysehdotuksia. Kiitos Aapo Heiskalle ja Panu Viitaselle muutosehdotuksista.

MAOL digitaulukoiden vanha versio on poistettu.

Monikielisten Abitti-kokeiden näkyvyyteen kokeen valinnassa liittyvä vika sekä ongelmat kuvakaappauksissa tietyissä erityistilanteissa on korjattu.

Abitin käyttöehtoja on päivitetty versioon 1.4. Päivityksessä tarkennetaan, että YTL ei omista immateriaalioikeuksia kaikkiin levykuvan ohjelmistoihin ja mihin kohtaan levynkuvaa kielto selvittää koodin rakennetta ja sisältöä kohdistuu. Kiitos asiasta huomauttaneelle Luukas Aholalle.

Kokelaan tikulta on poistettu pääsy joissakin lukioissa käytettyihin liitetiedostojen jakopalvelimille, koska Abitin oma liitetiedostojen liittäminen on ollut jo vuosia käytössä. Kiitos tästä huomiosta Tuure Luostolle, joka vinkkasi meille vanhasta jäänteestä.

Abitin kokelastikku on aiempaa helpompi asentaa tietokoneen sisäiselle levylle koneen oman käyttöjärjestelmän rinnalle (ns. dual-boot). Muutoksen jälkeen Abitin toiminnan kannalta vaaditut komponentit voidaan asentaa ja päivittää koneen “isäntäkäyttöjärjestelmän” tiedostojärjestelmässä. Tähän liittyvä ohjeistus päivitetään lähiviikkoina.

Uudet versiot toimivat yhteen SERVER21174- ja ABITTI2118E-versioiden ja uudempien kanssa. Kokelaan tikut tulisi päivittää, koska uusi versio sisältää myös TI Nspire –ohjelman päivitetyn lisenssin.

Ennen virtuaalipalvelimen päivitystä palvelimen hallinnassa käytettävä Naksu-ohjelma tulisi päivittää versioon 2.0.5.