Kevään ylioppilaskoetta vastaava Abitti-versio

Kevään 2021 ylioppilaskoetta vastaava Abitti-versio on julkaistu. Jo edellinen ABITTI2053T sisälsi kevään kokeessa olevat ohjelmistoversiot, mutta nykyiseen versioon on tehty joukko korjauksia. Nyt julkaistava versio on yhteensopiva 3.11. (ABITTI20451 ja SERVER2045G) ja sen jälkeen julkaistujen versioiden kanssa.

Firefoxin oikoluku poistettu käytöstä

Uusi versio ABITTI2106S korjaa pitkään koejärjestelmässä olleen hyväksikäyttömenetelmän, jonka avulla kokeen suorittaja on saanut käyttöönsä englannin kielen oikoluvun. Abitista on poistettu varsinaiset oikolukukirjastot ja sanastot, mutta Firefox-selaimesta löytyi oikolukutoiminto, jonka pystyi kytkemään päälle käyttöliittymästä. Toiminnon hyväksikäyttäminen vaati yksinkertaisia ohjelmointitaitoja, koska Abitin normaaleissa vastausikkunoissa oikoluku ei toiminut. Ylioppilastutkintolautakunta on yleisten tietoturvakäytäntöjen mukaisesti sitoutunut julkaisemaan kaikki sen tietoon tulleet tietoturvailmoitukset kolmen kuukauden sisällä. Kiitämme haavoittuvuuden löytänyttä henkilöä, joka ei halunnut nimeään julki.

WxMaximalle käynnistyskuvake, Okular puuttuu edelleen

Kokelaan koneen ohjelmistovalikkoon on lisätty symboliseen laskentaan käytettävän wxMaxima-ohjelman käynnistyskuvake, mutta PDF-ohjelmien lukuun käytettävän Okularin käynnistyskuvakkeen puuttumisen huomasimme liian myöhään. Onneksi ohjelma on helppo käynnistää avattaessa PDF-tiedostoja kokeen liitesivulta, työpöydältä tai Lataukset-kansiosta. Kevään ylioppilaskokeen valvojan ohjeeseen tullaan lisäämään ohjeistus tästä asiasta.

Koetilan palvelimeen verkkoon liittyviä korjauksia

Koetilan palvelimeen on tehty monia pieniä korjauksia. Palvelimen verkkoyhteyden käynnistymistä on parannettu sekä palvelimen ja varapalvelimen synkronointiongelma on korjattu. Omien kokeilujemme mukaan myös tikkupalvelimen käynnistys siirtotikku sisällä toimii nyt.

Uusimmat versiokoodit luettavissa koneellisesti

Abitissa on siirrytty vähitellen noudattamaan uusia versiokoodeja, joka koostuu palvelimen (SERVER) tai kokelaan koneen (ABITTI) alkuosalla, jota seuraa julkaisuvuotta ja –viikkoa kuvaava numerosarja sekä viimeisenä muuttuva satunnainen merkki.

Versiokoodit näkyvät johdonmukaisesti julkaisusivullamme, käynnistystikuilla (liittämällä tikku esim. Windows 10 –tietokoneeseen), palvelimen ja kokelaan koneen työpöydällä sekä Naksussa. Vanha yhden numeron versiojärjestely oli tarkoitettu AbittiUSB-ohjelmaa varten ja se pakotti meidät julkaisemaan aina sekä palvelin- että kokelastikun. Tämä on johtanut joissain tilanteissa turhiin tikkujulkaisuihin ja tikkujen kirjoitusrumbiin.

Uusimpien jaossa olevien versioiden versiokoodit on luettavissa koneellisesti seuraavista osoitteista:

Lisää