Ny version av Abitti i testbruk

Den nya Debian Buster -baserade versionen av Abitti har nu publicerats för testbruk. Med publiceringen av den nya beta-versionen vill SEN komma framåt med utvecklingen av Abitti, som blivit efter på grund av att coronaviruspandemin försenat uppdateringen. Det lönar sig inte ännu att använda testversionen i stor omfattning, eftersom skivavbilderna inte är signerade. Detta betyder att Secure Boot -kontrollen på testdatorerna bör stängas av.

Den nya beta-versionen för med sig många förändringar under ytan i Abitti. Dessa förändringar möjliggör bättre tekniskt stöd och uppdaterade versioner av kompletterande program. Syftet med beta-testningen är att få klarhet på om de nya startalternativen stöder datormodeller som inte tidigare har fungerat, samt att testa hur de nya programversionerna fungerar innan den egentliga publiceringen av den nya versionen av Abitti. Som det nu ser ut tas den egentliga Debian Buster -baserade versionen av Abitti i bruk i början av november. Då kommer skivavbilderna att vara Secure Boot -signerade som normalt.

Inom kort tas även i testbruk en version av Naksu som inte behöver HashiCorp Vagrant -programmet för att fungera. Förändringen kommer att underlätta installeringen av provlokalernas servrar och till viss mån att snabba upp den virtuella serverns kontrolloperationer.

Förändringar i Abitti och testning

De viktigaste förändringarna i Abitti:

 • Nya versioner av Linux-kerneln: 5.4 (Caesium, Barium, Cerium, Holmium, Helium, Neptunium) och 5.8 (Natrium, Polonium, Gallium, Radium, Uranium)
 • LibreOffice har uppdaterats till version 6.1
 • MarvinSketch har uppdaterats till version 20.18
 • GIMP har uppdaterats till version 2.10
 • TI-Nspire har uppdateras till version 5.2
 • Casio ClassPad Manager har uppdateras till version 2.01.7600-1
 • Det enkla ritprogrammet Pinta har ersatts med det motsvarande programmet KolourPaint
 • Kartor har nu lagts till i provsystemets anvisningar, se cheat.test.abitti.fi. En bloggtest med anknytning till detta.

För testningen behöver du en examinandpinne och en skivavbild av serverpinnen. Båda skrivs på ett USB-minne med programmet Etcher. Du kan även använda och testa den virtuella servern med att ladda testversionen av Naksu.

Förändringar i Naksu och testning

De viktigaste förändringarna i Naksu:

 • Kräver endast Oracle VirtualBox för att fungera (Vagrant behöver inte avinstalleras)
 • Nedladdning av studentprovsservern fungerar med lösenord istället för den nuvarande Vagrantfilen

För testning behöver du beta-versionen av Naksu:

Starta Naksu för första gången via kommandoraden med det nedanstående kommandot, som tar ur bruk Naksus automatiska uppdateringar:

 • Linux: naksu --self-update=disabled
 • Windows: naksu.exe /self-update:disabled

Uppdateringar av testversionerna från denna sida

Testversionerna uppdateras ungefär en gång i veckan. Testversionerna uppdateras inte automatiskt. Uppdaterade programversioner kan laddas ned från denna sida.

Respons till Abitti-stödet

Respons gällande testversionerna kan skickas till Abitti-stödet, abitti@ylioppilastutkinto.fi. Ifall vi får mycket respons eller frågor gällande ett och samma ämne tillägger vi ytterligare information på denna sida.