En ny Abitti-version har publicerats

En ny Abitti-version har publicerats idag den 17.1.2020. För användaren syns följande ändringar:

  • Den samiska tangentbordskartan har korrigerats så att den återspeglar tangentbordslayouten.
  • Statistikinsamlingen för datorer har fixats (hwdata.abitti.fi).
  • Provmiljöns instruktioner har kompletterats med exakta värden för trigonometriska funktioner.
  • Belastningstestet för provmiljön använder sig av det nya provformatet.

Ändringarna som publicerats med denna Abitti-version tas i bruk inför studentexamen våren 2020. Provsystemet i vårens examen är baserat på denna Abitti-version.

Den nya Abitti-versionen fungerar med versionen ABITTI1945C/SERVER19458. Belastningstestet kan göras endast med den senaste versionen av servern och studentpinnarna. Vi tillråder gymnasierna att uppdatera åtminstone sina serverpinnar och de virtuella servrarna, eftersom datainsamlingen av fungerande datormodeller inte har fungerat i den förra versionen.

Användare av virtuella servrar bör observera att VirtualBox inte tillsvidare ska uppdateras till version 6.1, eftersom den inte är kompatibel med den nyaste versionen av HashiCorp Vagrant.

I samband med bedömningen av riktiga prov i det nya provformatet .mex kan man inte ännu se studerandenas svar på flervalsfrågor. Funktionen kommer i användning steg för steg inom några dagar. Sådana prov kan vara till exempel preliminärprov som man fått via pedagogiska organisationer och som man fört in i oma.abitti.fi.