Uusi Abitti-versio: Lisää laitetukea ja muuta pientä kivaa

Uusimpaan Abitti-versioon liitetty uusi versio Linuxin ytimestä (4.14), johon on lisätty laitetukea. Eniten odotettu lisäys on laiteajuri, joka saa joidenkin Applen kannettavien näppäimistön ja kosketuslevyn toimimaan. Uudet käynnistysvalikon vaihtoehdot ovat Ruthenium, Argentum, Cadmia ja Indicum. Vanhoja käynnistysvaihtoehtoja ei ole poistettu. Suosittelemme kokeilemaan aina uusimpia käynnistysvaihtoehtoja! Koetilan palvelinten Linux-ytimiin ei ole tullut päivitystä.

Edellinen Abitti-versio aiheutti yhteensopivuusongelmia joidenkin jo toimineiden opiskelijakoneiden kohdalla. Poistimme silloin käytöstä grafiikkakiihdytyksen, joka puolestaan oli aiheuttanut erilaisia ongelmia tietyissä koneissa ja sovelluksissa. Nyt julkaistavassa versiossa on tehty grafiikkakiihdytyksen poistoon lisää korjauksia, jotka todennäköisesti parantavat yhteensopivuutta aiemmista versioista.

  • Koeympäristön tekstieditoriin Mousepadiin on kytketty rivinvaihto oletuksena päälle.
  • Näppäimistökarttoihin on lisätty inarinsaame.
  • Koetilan palvelimen sovellusvalikosta voi etsiä samalla palvelintikulla tehdyt vastauspaketit. Tästä ominaisuudesta voi olla hyötyä, jos kokeen järjestämisessä jokin menee pieleen.

Matematiikan, fysiikan ja kemian kokeisiin on tullut muutamia pieniä parannuksia. Casion ClassPad Managerin käyttäjiä ilahduttaa vuodenvaihteessa vanhentuneen lisenssin jatko, joten ohjelma toimii jälleen ilman kikkailuja. Myös Texas Instrumentsin TI-Nspire CAS on päivitetty ja tikulle on lisätty SchoolStore Oy:n TI-työkalut kytkentäkaavioiden ja kemian rakennekaavojen piirtämiseen. Taulukkoaineistoja on tarjolla nyt sekä Otavan MAOL-digitaulukot -sovelluksessa että YTL:n ohjesovelluksessa, jonka sisältö näkyy myös osoitteessa cheat.abitti.fi. Abitissa oleva MAOL-digitaulukot on normaalia suppeampi versio, mutta kevään ylioppilaskokeissa kokelaiden käytössä täysimittainen tuote.

Nyt julkaistu tikkuversio käynnistysvalikoineen on pohjana kevään 2018 ylioppilaskokeissa käytettävälle versiolle. Jos päätelaite toimii tällä tikkuversiolla, se todennäköisesti toimii myös kevään yo-kokeissa – ja päinvastoin. Varsinaiseen koeohjelmistoon ei ole tullut muutoksia, joten edellistä Abitti-versiota ja nyt julkaistavaa uusinta versiota voi käyttää ristiin.

Uusi versio julkaistaan edelleen myös virtuaalikoneena käytettäväksi. YTL on julkaissut luonnoksen virtuaalikoneisiin perustuvista koetilan palvelimista, joita voi käyttää jo kevään 2018 ylioppilaskokeissa. Laitteiden tekniset vaatimukset ovat samat prosessorin osalta, mutta virtuaalikoneisiin perustuvissa palvelimissa muistia tarvitaan enemmän. Ohjeet virtuaalikoneisiin perustuvan palvelimen asentamisesta löytyvät verkosta.

Virtuaalikoneisiin perustuvat palvelimet ovat ylivertaisia nopeutensa mutta ennen kaikkea toimintavarmuutensa vuoksi. Jokaisella tutkintokerralla vähintään muutamassa lukiossa on palvelintikkua jouduttu vaihtamaan kokeen alkuvaiheessa. Toimenpide on aikaa vievä ja stressaava kaikille osapuolille. Tämän vuoksi toivomme mahdollisimman monen lukion vakavasti harkitsevan siirtymistä virtualisoituihin koetilan palvelimiin.