Uutta Abitissa: matemaattisia merkintöjä koetehtäviin ja Casio ClassPad Manager

Tänään julkaistussa Abitti-versiossa on mahdollista syöttää koetehtävien joukkoon erilaisia matemaattisia merkintöjä. Tehtävänlaatijoiden käytössä on sekä LaTeX- että AsciiMath-koodikielet, joilla voidaan normaalimerkistöllä kuvata laajaa joukkoa matemaattisia merkintöjä. Parannus ei helpota opiskelijan vastaamista. Vastauksia matematiikan tehtäviin voi edelleen antaa kuvankaappauksilla esim. Geogebrasta, wxMaximasta tai LibreOfficen kaavaeditorilta.

Uudesta versiosta on poistettu myös uusitun päätelaiteohjeen mukaisesti 32-bittinen käyttöjärjestelmä ohjelmistoineen. Lisätietoja YTL:n verkkosivuilta (svensk version).

Merkintöjä voi tehdä LaTeXilla tai AsciiMathilla

Matemaattisia merkintöjä voi tehdä Abitissa kahdella eri koodikielellä.

  • LaTeX on monille matemaatikoille tuttu ladontakieli, jolla voi tehdä ”kaiken tarvittavan”.
  • AsciiMath on LaTeXia jonkin verran intuitiivisempi mutta samalla rajoittuneempi tapa kirjoittaa kaavoja.

Molemmissa tapauksissa kaavat kirjoitetaan valitulla ladontakielellä Abitin tekstikenttiin. Kaavoja voi kirjoittaa teksti- ja monivalintatehtävien tehtävänantoihin sekä monivalintatehtävien vastausvaihtoehtoihin. Aukkotehtäviin kirjoitetut kaavat toimivat huonosti.

LaTeX-merkintöjen syöttäminen

LaTeX-kieltä syötetään kirjoittamalla syntaksin ympärille \(…\). Esimerkiksi \( \frac{2}{3} \) tuottaa murtoluvun 2/3. Näin syötetyt kaavat upotetaan ympäröivän tekstin keskelle.

Mikäli lauseen haluaa keskitettynä ja tekstimassasta erotettuna, ympäröidään syntaksi \[…\] –merkeillä. Merkintä \[ \frac{n!}{k!(n-k)!} = \binom{n}{k} \] näyttäisi tutun binomikertoimen kaavan.

LaTeXin harjoittelun voi aloittaa esimerkiksi seuraavien editorien avulla:

Molemmissa editoreissa on valikot useimmin käytetyille LaTeX-ilmaisuille. Usein toistuvat fraasit oppii nopeasti ulkoa. Tutustumisessa voi käyttää myös esimerkkikoetta, jonka voi ladata itselleen Abittiin muokattavaksi.

LaTeXia sisältävä tehtävänanto näyttää tältä:
Kaava kirjoitettuna LaTeXilla

Esikatselussa ja kokelaan näkymässä LaTeX-kaava näytetään oikeasti:
abitti_2016-05-2_b

 

 

AsciiMath-merkintöjen syöttäminen

AsciiMath-merkintöjen syöttäminen tapahtuu kirjoittamalla syntaksin ympärille `…`. `-merkin saa suomenkielisestä näppäimistöstä painamalla kysymysmerkin oikealla puolella olevaa aksenttimerkkiä Shift-painike alhaalla ja painamalla sen jälkeen yksi välilyönti. Murtoluku 2/3 sanottaisiin AsciiMathilla `2/3` ja toisen asteen yhtälön ratkaisukaava `x = (-b +- sqrt(b^2 - 4ac))/(2a)`.

AsciiMathin harjoittelun voi aloittaa esimerkiksi seuraavien editorien avulla:

Olennaisia asioita puuttuu vielä

Fysiikan, kemian ja matematiikan onnistunut sähköinen ylioppilaskoe tulee tarjoamaan kokelaalle vaihtoehtoja vastaamiseen.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa kokelas ratkaisee tehtävän käyttäen kynää ja paperia. Matematiikan B-osassa kokelas voi käyttää myös erillistä CAS-laskinta. Kokelas kirjoittaa koesuorituksensa puhtaaksi kaavaeditoria käyttäen. Selainkäyttöisiä kaavaeditoreja on tarjolla runsaasti ja ne kehittyvät nopeasti. Lautakunta ei ole vielä valinnut sähköisessä ylioppilaskokeessa käytettävää kaavaeditoria.

Toinen vaihtoehto perustuu CAS-laskinohjelman käyttöön. Kokelas ratkaisee koetehtävän käyttäen CAS-laskinohjelmaa ja ottaa kuvankaappauksia vastauksestaan. Tämä vastaustapa on jo nyt mahdollinen. Tällä hetkellä Abitissa toimii kolme CAS-laskentaan kykenevää ohjelmaa: Geogebra, wxMaxima ja tässä versiossa uutena myös Casion ClassPad Manager. Myös Texas Instrumentsin TI-Nspire-ohjelmistosta on tehty Abitti-käytön mahdollistava lisenssisopimus, mutta ohjelma ei vielä ennättänyt tähän Abitti-versioon.

Kemian kokeessa tarvitaan helppokäyttöinen tapa tuottaa rakennekaavoja.

USB-Ethernet-adapterit myös koetilan palvelimeen

Aiemmin USB-liitäntäiset Ethernet-adapterit ovat toimineet vain kokelaan työasemassa. Uusimmassa versiossa USB-Ethernet-verkkokortit toimivat myös koetilan palvelimessa.

Päivitetyt tikut ladattavissa

Uusien ominaisuuksien käyttöönotto vaatii sekä palvelin- että opiskelijan tikkujen päivityksen. Vanhat ja uudet tikut eivät toimi ristiin.

  • Poistettu poistettu viittaus funktiolaskimeen matematiikan A-osassa. Lue lisää (18.5.2016)