Uusi Abitti-versio parantaa palvelinten laitetukea

Koetilan palvelimen laajennettu laitetuki

Joidenkin lukioiden hankkimat uudenkarheat palvelimet eivät käynnistyneet 6.4.2016 harjoituskokeessa. Uudessa Abitti-versiossa koetilan palvelimella on uusi versio 4.4 Linuxin kernelistä, joka sisältää mm. laiteajurit. Uusin kernel-versio toimii mm. Intelin Skylake-prosessoreilla. Vanha kernel-versio 3.16 on edelleen käytettävissä niille koneille, jotka eivät käynnisty 4.4:llä.

Käynnistysvaihtoehtoja on yhteensä neljä, koska molemmat kernelit voi käynnistää kaksilla eri asetuksilla. Vaihtoehtoja kannattaa kokeilla ylhäältä alas kuten opiskelijan koneita käynnistettäessä.

abitti_62_boottivalikko

Koetilan palvelimen käynnistyksessä on huomattava, että koetilan palvelintikku mukautuu ensimmäisen onnistuneen käynnistyskerran yhteydessä valittuun kernel-vaihtoehtoon. Jos koetilan palvelin esimerkiksi käynnistetään onnistuneesti kernelin versiolla 4.4, palvelintikku on kirjoitettava uudelleen AbittiUSB:lla ennen kuin se voidaan käynnistää kernelin versiolla 3.16.

Koetilan varapalvelin on käynnistettävä samalla kernel-versiolla kuin varsinainen koetilan palvelin. Valvojan koneen kernel-version ei tarvitse olla sama kuin koetilan palvelimessa.

Koetilan palvelimen käynnistyksen yhteydessä tarkistetaan keskusmuistin koko. Palvelinta ei voi käynnistää tietokoneisiin, joissa on alle 4 gigatavun keskusmuisti.

Selkeä ilmoitus irronneesta USB-muistista

Koetilan palvelimet ja kokelaan työasemat ilmoittavat nyt selkeästi, jos USB-muistitikku on irrotettu kesken kokeen. Aiemmin irronnut tikku oireili epämääräisillä tavoilla, mutta nyt koneen käyttäjille kerrotaan selkeä viesti ja toimintaohje.

abitti_62_tikkuirti

Opiskelijan ohjeita ja näppäimistötukea laajennettu

Opiskelijoiden ohjeisiin on nyt lisätty ohjevideot, jotka löytyvät Vimeosta. Ohjeet ja videot näytetään ruotsiksi, jos opiskelija on valinnut käyttöliittymän kieleksi ruotsin (Sovellukset > Program och operativsystem på svenska).

Ohjeista löytyvät mm. erikoismerkkien syöttöön käytettävät näppäimistökombinaatiot. Uudessa versiossa löytyy myös venäjän kielen kirjoituksessa käytetty RuSlav-näppäimistö sekä pohjoissaamen näppäimistö.

abitti_62_helppi_ja_nappikset

Päivitetyt tikut ladattavissa

Uusien ominaisuuksien käyttöönotto vaatii sekä palvelin- että opiskelijan tikkujen päivityksen. Vanhat ja uudet tikut eivät toimi ristiin.

Lautakunnan tavoitteena on tuoda jakeluun yksi versiopäivitys ennen toukokuun kurssikoeviikkoa.