Uutta Abitissa: koetilan varapalvelin nyt, monta koetta yhdellä palvelimella kuun vaihteessa

Tänään julkaistussa Abitti-versiossa suurin näkyvä uudistus on mahdollisuus käynnistää tutkintoverkkoon koetilan varapalvelin. Tämä on nyt se palvelimen kahdennus, joka on kummitellut suunnitelmissa alusta alkaen. Abitti-kokeen pitäminen onnistuu edelleenkin yhdellä palvelimella.

Koetilan varapalvelimen käyttö tapahtuu seuraavasti:

  1. Käynnistä koetilan palvelin normaalisti.
  2. Liitä samaan tutkintoverkkoon toinen palvelin. Käynnistä tähän koneeseen palvelintikulta koetilan varapalvelin. Valinta tehdään käynnistysvalikossa.
  3. Koetilan varapalvelin kopioi verkon yli koetilan palvelimelta kaiken aineiston. Tietojen kopiointi etenemistä voi seurata koetilan palvelimen ja –varapalvelimen näytöiltä. Tämä vaihe voi kestää jopa 15 minuuttia, joten palvelimet voi käynnistää valmiiksi ennen koetta. Varapalvelin on toimintavalmis vasta kun tietojen kopiointi on valmis.
  4. Jos varsinaiseen koetilan palvelimeen tulee toimintahäiriö, sammuta koetilan palvelin ja käynnistä varapalvelin uudelleen. Valitse tällä kertaa käynnistysvalikosta ”koetilan palvelin”.
  5. Aiempi koetilan varapalvelin ottaa nyt koetilan palvelimen roolin. Kokeen suoritus voi jatkua.
  6. Halutessasi voit käynnistää uuden koetilan varapalvelimen käyttämättömältä palvelintikulta.

Helmikuun alun kurssikoeviikolle olemme tuomassa mahdollisuuden järjestää yhdellä koetilan palvelimella useita eri kokeita samanaikaisesti. Tämä on erittäin pitkään toivottu ominaisuus. Ominaisuus tulee palvelintikuille vasta viikon 4 loppupuolella. Näin voit valmistautua sen käyttöön:

  1. Samanaikaisesti järjestettävän kokeen opettajat laativat kukin oman kokeensa Abitin verkkopalvelussa.
  2. Kaikki opettajat tallentavat kokeestaan meb-tiedoston omalle koneelleen tai USB-muistille.
  3. Joku koetta järjestävä opettaja kerää meb-tiedostot ja pakkaa tiedostot zip-tiedostoon.
  4. Kokeen jälkeen koesuoritukset sisältävä tiedosto siirretään Abitin verkkopalveluun. Suoritukset ilmestyvät kunkin kokeen laatijan Abitti-verkkopalveluun.

Tähän kokeeseen voi siis valmistautua laatimalla Abitti-kokeet normaalisti ja odottamalla viikon 4 loppupuolella julkaistavaa tikkuversiota.