Tikuttomat virtuaalisoidut palvelimet ovat osoittautuneet ylivertaiseksi luotettavuudessa ja nopeudessa verrattuna USB-tikuilta käynnistettyihin palvelimiin. Naksu helpottaa virtuaalipalvelimien hallintaa. Se on saatavilla sekä Linuxille että Windowsille.

 1. Naksun asennus
 2. Naksun käyttö
 3. Virtuaalisen koetilan palvelimen käyttö

Määritelmiä:

 • Isäntäkone. Fyysinen kone, johon käyttämällä ohjelmia, voidaan muodostaa virtuaalikone.
 • Virtuaalinen koetilan palvelin. Ohjelmallisesti toteutettu virtuaalikone isäntäkoneessa, joka toimii koetilan palvelimena. Tätä on myös kutsuttu tikuttomaksi koetilan palvelimeksi.

 

Naksun asennus

 1. Asenna VirtualBox ja Vagrant käyttöjärjestelmäkohtaisten asennusohjeiden mukaisesti isäntäkoneelle:
  1. Linux (Ubuntu 17.04):
   1. Kytke palvelimen SecureBoot-ominaisuus pois päältä. Joissakin tapauksissa se estää VirtualBoxin käytön.
   2. Varmista, että asennusmedia on 64-bittinen.
   3. Aloita palvelimen asennus Ubuntun ohjeiden mukaan. Asenna vain oletuksena asennettava ”standard system utilities”.
   4. Kirjaudu sisään ylläpitäjänä ja anna pääteikkunaan seuraava komento:
    sudo apt-get install --no-install-recommends virtualbox-qt vagrant ubuntu-desktop terminator
  2. Windows:
   1. Lataa ja asenna (vaatii uudelleenkäynnistyksen) 64-bittinen HashiCorp Vagrant ja Oracle VirtualBox. Asentaminen vaatii ylläpitäjän oikeudet.
 2. Lataa Naksu isäntäkoneelle. Voit sijoittaa sen mihin tahansa, esim. työpöydälle tai omiin dokumentteihisi. Jotta Naksun päivitys toimii, ohjelman käyttäjällä on oltava hakemistoon ja Naksu-tiedostoon kirjoitusoikeudet.
 3. Linux: Lisää naksu-tiedostolle suoritusoikeudet (Execute) joko tiedostonhallinnassa tai komentorivillä: ”chmod u+x naksu”
 4. Käynnistä Naksu isäntäkoneelta. Ensimmäisellä käynnistyskerralla Naksu päivittää itsensä. Tämä tapahtuu jatkossakin automaattisesti heti käynnistyksen jälkeen.

Naksun käyttö

Käynnistä Naksu isäntäkoneelta. Jos sinulla on verkkoyhteys ja uusi ohjelmaversio on ilmestynyt, Naksu päivittää itsensä automaattisesti. Tällöin joudut käynnistämään Naksun käyttöliittymäNaksun uudelleen.

Naksun käyttöliittymässä toiminnot on jaettu kahteen ryhmään.

 • Avausnäkymästä näkee asennetun palvelinversion, voi käynnistää palvelimen ja avata virtuaalisen siirtotikun eli ktp-jako -hakemiston.
 • Hallintaominaisuudet (varmuuskopinti, päivitys jne.) voi avata ”Näytä hallintaominaisuudet” -valinnasta.

 

Hallintaominaisuudet

”Palvelimen verkkolaite”,  vaihtaa virtuaalikoneen verkkolaitteen. Vaihto kannattaa tehdä, mikäli oletuksena valittu virtio-ohjain aiheuttaa ongelmia.

”Tee palvelimesta varmuuskopio” tekee virtuaalisesta palvelimesta varmuuskopion joko isäntäkoneen omalle kovalevylle tai erilliselle USB-muistille. Varmuuskopioon otetaan koneen levy kokonaisuudessaan ja sen koko on useita gigatavuja.

Jos käytät USB-muistia tai -kovalevyä:

 • Liitä muisti koneeseen ennen Naksun käynnistämistä
 • Jos käytät Windowsia kannattaa muisti alustaa ntfs:ksi
 • Jos käytät Linuxia kannattaa muisti alustaa ext3:ksi

”Asenna tai päivitä palvelin” on aktiivisena vain jos koneella on verkkoyhteys. Palvelimen asentaminen tuhoaa aiemman virtuaalisen koetilan palvelimen ja kaikki sen sisältämät koesuoritukset.

 • ”Abitti-koe” asentaa käyttöön uusimman Abitti-ympäristön virtuaalisen koetilan palvelimen.
 • ”Yo-koe” asentaa käyttöön ylioppilaskokeessa käytettävän virtuaalisen koetilan palvelimen. Asennuksessa tarvitaan rehtorin tutkintopalvelusta lataama Vagrantfile-tiedosto, jonka voi tallettaa esim. työpöydälle tai kotihakemistoon. Älä talleta Vagrantfile-tiedostoa ktp-hakemistoon!

”Palvelimen tuhoaminen” tuhoaa kaikki virtuaalisen koetilan palvelimen sisältämät koesuoritukset.

 • ”Poista kokeet” poistaa palvelimella olevat koesuoritukset ja palauttaa palvelimen alkutilaan. Palvelimen levynkuvaa ei tarvitse ladata uudelleen. Tätä nappia tarvitaan ylioppilaskokeissa tutkintoviikon päätteeksi, kun varmuuskopio on otettu.
 • ”Poista palvelin” poistaa palvelimella olevat koesuoritukset ja kaikki ladatut virtuaalipalvelimien levynkuvat. Tätä nappia tarvitaan ainoastaan poikkeustapauksissa, kun virtuaalikoneympäristö on mennyt sekaisin.

Naksun usein kysytyt kysymykset löytyvät Github-verkkopalvelusta.

Virtuaalisen koetilan palvelimen käyttö

 1. Kopioi koetehtävät (.meb tai .zipktp-jako-hakemistoon isäntäkoneessa. Tämän hakemiston sisältö näkyy virtuaalinen koetilan palvelimelle kuten USB-siirtotikku.
 2. Käynnistä koetilan palvelin Naksulla isäntäkoneesta.
 3. Käynnistyksen yhteydessä saatetaan kysyä mihin verkkoadapteriin virtuaalinen koetilan palvelin liitetään. Noudata tässä koneen asentajan ohjeita.
 4. Siirry virtuaalisen koetilan palvelimen ikkunaan ja lataa koetehtävät normaalisti Tuo uudet koetehtävät -painikkeesta. Näet ktp-jako-hakemiston sisällön valitsemalla virtuaalisen koetilan palvelimen työpöydältä löytyvän linkin.
 5. Pidä koe normaalisti.
 6. Talleta koesuoritukset virtuaalisen koetilan palvelimella samaan hakemistoon, josta hait koetehtävät. Koesuoritukset sisältävä tiedosto näkyvät nyt ktp-jako-hakemistossa isäntäkoneessa. Voit siirtää ne sieltä Abitin arvosteluun (tai ylioppilaskokeessa tutkintopalveluun).
 7. Sammuta virtuaalinen koetilan palvelin oikeasta ylänurkasta.

 

 

Naksu on saanut nimensä Abitti-opettaja Onervan kissalta. Naksu on avointa lähdekoodia (ks. muutosloki).