Uusi Abitti-versio parantaa laitetukea ja korjaa tietoturvahaavoittuvuuksia

Tänään julkaistava Abitti-versio on teknisesti merkittävä, mutta käyttäjien kannalta varsin vähäeleinen päivitys. Abitin taustalla toimiva Debian GNU/Linux-käyttöjärjestelmä on päivitetty versioon 11 (koodinimi Bullseye). Tämän seurauksena LibreOffice päivittyy versioon 7, ja laitetuki esimerkiksi langattomille piirikorteille paranee.

Uudessa Abitti-versiossa on myös korjauksia merkittäviin tietoturva-aukkoihin. Siksi suosittelemme, että kaikki lukiot ottavat sen käyttöön välittömästi.

Nyt julkaistava Abitti ei ole yhteensopiva vanhojen versioiden kanssa.

Uusi versio korjaa vakavia tietoturva-aukkoja

Tietoturva-aukot löytyivät LähiTapiolan järjestämässä Hack Day -tapahtumassa. Tapahtumassa kymmenet tietoturvan harrastajat ja ammattilaiset etsivät tietoturvahaavoittuvuuksia yhden työpäivän ajan. Päivän aikana kilpailijat löysivät Abitista tietoturvaan ja -suojaan liittyviä ongelmia.

Nyt julkaistava Abitti-versio korjaa tärkeimmät tapahtumassa löydetyt tietoturva-aukot. Merkitykseltään pienempiä aukkoja korjataan vielä joulu-tammikuussa julkaistavassa versiossa, jotta ne ehtivät kevään 2023 ylioppilaskokeeseen.

Alan yleisen käytännön mukaisesti Ylioppilastutkintolautakunta on sitoutunut julkaisemaan sille ilmoitetut tietoturva-aukot kolmen kuukauden kuluessa. Korjatut tietoturva-aukot julkaistaan 14.11.2022, jonka jälkeen hyökkäystavat ovat kaikkien tiedossa.

Näkyvin muutos on LibreOfficen versio 7

Uuden Abitti-version näkyvin muutos on LibreOfficen päivittyminen version 7. Ulkoisesti uusi versio on pitkälti edellisen kaltainen, mutta oman työn kannalta tärkeät toiminnot kannattaa tarkistaa. Tässä joitakin muutoksia:

  • muutamiin taulukkolaskentafunktioihin on tehty muutoksia (katso muutokset LibreOfficen tiedotteesta)
  • tekstinkäsittelyssä, piirto- ja esitysgrafiikkakomponenteissa on mahdollisuus käsitellä läpinäkyviä elementtejä

Muuten ohjelmavalikoimaan on tullut vain pieniä muutoksia. TI-Nspireen ja Casio ClassPad Manageriin on tullut ylläpitopäivitykset. LoggerPron suomen kielen käyttöliittymään on tehty korjauksia.

Abitti varoittaa muistin loppumisesta

Uudessa Abitissa on työkalu, joka seuraa kokelaan koneen muistin käyttöä ja varoittaa, jos muisti alkaa loppua. Tästä on hyötyä erityisesti matemaattis–luonnontieteellisten aineiden kokeissa, joissa kokelailla on samanaikaisesti käytössään lukuisia ohjelmia.

Varoitus kehottaa koneen käyttäjää sulkemaan tarpeettomia sovelluksia. Muistin täyttyminen aiheuttaa yleensä koneen pysähtymisen (”jäätymisen”), joten tämä ominaisuus on tervetullut erityisesti pienimmällä mahdollisella 4 gigatavun keskusmuistilla kokeita suorittaville.

Ylioppilastutkintolautakunta suosittelee kokelaan koneisiin vähintään 8 gigatavun keskusmuistia. 8 gigatavun keskusmuistista tulee pakollinen vaatimus 1.8.2025 alkaen.

MEB/JSON-kokeiden järjestämismahdollisuus poistuu

Uudessa Abitti-versiossa ei ole enää tukea vanhalla MEB/JSON-formaatilla tehdyille kokeille. Näiden kokeiden lataaminen Abitin verkkopalvelusta päättyi jo 10.10.2022.

Taustalla Debian Bullseye ja kernel 5.19

Konehuoneen puolella päivityksen suurin muutos on siirtyminen Debian GNU/Linuxin versioon 11 (Bullseye). Testivaiheen aikana saamiemme raporttien perusteella Intelin 12. sukupolven prosessoreihin perustuvat kannettavat käynnistyvät. Nämä eivät toimineet lainkaan vanhalla versiolla.

Tikulle on tuotu Linuxin kernel-versio 5.19, joka on korvannut aiemman 5.16-version. Kernelin lisäksi muutaman wifi-kortin firmwareja on päivitetty.

Tätä teknisesti merkittävää päivitystä ovat testanneet lukioiden it-asiantuntijat ja laitemyyjät. Aiemmasta poiketen olemme julkaisseet testikäyttöön tehtyjä levynkuvia hyvissä ajoin, 1.9.2022 alkaen. Kiitokset tähän testailuun osallistuneille! Jatkamme tätä hyödylliseksi osoittautunutta käytäntöä tulevien julkaisujen yhteydessä.

Lue lisää: