Uuden version tunnettuja ongelmia

Tähän mennessä uudessa Abitti-versiossa on havaittu joitakin ongelmia, jotka on kerätty tähän tiedotteeseen. Päivitämme tiedotetta sitä mukaa, kun saamme lisää tietoa uusista ongelmista ratkaisuineen.

Virtuaalinen koetilan palvelin ei käynnisty

Joillakin virtuaalisilla koetilan palvelimilla on ollut ongelmia käynnistää uusi tikkuversio. Tiedossamme olevat ongelmat ovat nimenomaan Linux-isäntäkoneilla ja se ratkeaa päivittämällä VirtualBox uusimpaan Oraclen jakelemaan versioon (tällä hetkellä 6.1.16). Oman version saa näkyviin komentoriviltä:

$ VBoxManage --version
6.1.16r140961

Ohjeet Oraclen jakeleman VirtualBoxin käyttöön löytyvät VirtualBoxin sivulta. Tässä esimerkkiasennus Ubuntulla.

1. Aloita poistamalla Ubuntun paketeista asennettu VirtualBox

sudo apt purge virtualbox virtualbox-dkms
sudo apt autoremove

2. Ota käyttöön Oraclen pakettivarasto

Lisää sen jälkeen Oraclen pakettivarasto. Merkkijonon <mydist> paikalle korvaat oman Ubuntu-versiosi koodinimen, esim. 20.04 on “focal”, 18.04 “bionic” jne.

sudo echo "deb [arch=amd64] https://download.virtualbox.org/virtualbox/debian <mydist> contrib" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list.d/oracle.list

Eli Ubuntu 20.04:n tapauksessa:

sudo echo "deb [arch=amd64] https://download.virtualbox.org/virtualbox/debian focal contrib" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list.d/oracle.list

Lisää vielä pakettivaraston avain:

wget -q https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox_2016.asc -O- | sudo apt-key add -

3. Päivitä pakettien tiedot

sudo apt update

4. Asenna VirtualBox

sudo apt install virtualbox-6.1

Tämän jälkeen koneelle päivittyy uusin VirtualBoxin 6.1 -versio suoraan Oraclelta. Tarkista VirtualBoxin versio yllä neuvotulla tavalla.

Koetilan varapalvelin ei saa yhteyttä koetilan palvelimeen

Tämä vain virtuaalisia koetilan palvelimia koskeva ongelma aiheuttaa myös sen, että kokelaat eivät näe koetilan palvelinta. Ilmiö johtuu siitä, että jostain syystä Vagrant tai VirtualBox ovat asettaneet virtuaalikoneelle saman Ethernet-osoitteen. Kun verkossa on kaksi samaa Ethernet-osoitetta, ei liikenne suju.

Ongelman korjaaminen väliaikaisesti tapahtuu tekemällä seuraava toimenpide joko koetilan palvelimella tai varapalvelimella. Pysyvä korjaus tehdään seuraavan Abitti-julkaisun yhteydessä.

  1. Lataa oheinen Vagrantfile-tiedosto
  2. Tallenna se ktp-hakemistoon vanhan Vagrantfile-tiedoston päälle
  3. Klikkaa Naksusta Poista kokeet -painiketta
  4. Käynnistä Abitti-palvelin

GeoGebra 6:n käyttöliittymän kieli on englanti

GeoGebra 6:n käyttöliittymän kieli on englanti. Abitin käyttöliittymän kielen (suomi tai ruotsi) mukaiset valinnat näkyvät heti ohjelman ensimmäisen käynnistymisen yhteydessä, mutta ne korvataan välittömästi englanninkielisillä vastineilla. Asiasta on tehty vikaraportti GeoGebralle.

Kielen voi vaihtaa käsin GeoGebrassa: Menu > Settings > Language.

Koneen käynnistys keskeytyy

Koneen käynnistys keskeytyy ennen graafisen käyttöliittymän käynnistymistä. Näytöllä näkyy levyosioiden (partition) luomiseen liittyviä kysymyksiä (Fix, Ignore yms.). Ilmiötä on havaittu sekä palvelin- että opiskelijatikuilla.

Ongelma on korjattu Buster-testitikulla, joka ei kuitenkaan ole SecureBoot-allekirjoitettu. Testiversiolla voi järjestää kurssikokeita.

Virhe kokeen latauksessa

Tämä ilmoitus näkyy koetilan palvelimessa heti käynnistyksen jälkeen, vaikka koetta ei olisi vielä yritettykään ladata. Ongelmaa on havaittu myös aiemmilla tikkuversioilla.

Ilmoituksen voi ohittaa klikkaamalla palvelimen selaimesta reload/refresh-nappia.

Gnome-laskinta ei löydy sovellusvalikosta

Gnome-laskimen käynnistyskuvaketta ei löydy sovellusvalikosta.

Milloin korjausversio julkaistaan?

Seuraamme vielä pari päivää meille lähetettyjä vikaraportteja ja päätämme korjausversion aikataulusta sen jälkeen. Aikaisintaan korjauksia on luvassa viikon 47 lopussa.