Uusi Abitti-versio ja ennakkotietoa kokeiden uudesta ulkoasusta

Päivitetty 9.8.2019: Uuden version opiskelijatikut ja palvelimet eivät toimi ristiin edellisen Abitti-version kanssa, vastoin aiemmin ilmoitettua.

Uusi Abitti-versio julkaistu

Uusi Abitti-versio on julkaistu tiistaina 6.8.2019 . Versio sisältää pieniä parannuksia, jotka ovat käytössä myös syksyn ylioppilaskokeissa. Tämän Abitti-version palvelintikkuna voi vielä käyttää 8 Gt muistitikkua, mutta tulevat versiot edellyttävät palvelintikulta 16 Gt muistia.

Uuden Abitti-version merkittävin parannus on kyky suorittaa aiempaa parempaa kuormasimulaatiota. Kuormatestiä on kehitetty ottamaan paremmin huomioon verkkoliikenteen kuormahuiput, kuten opiskelijoiden koneiden yhtäaikaiset videoliitteiden lataamiset. Verkkoliikenteen kuormahuippua simuloidaan jatkuvasti testin ajon aikana, eli noin minuutin verran 4 minuutin välein. Ylioppilastutkinnossa kuormasimulaatio tehdään lautakunnan toimittamilla virtuaalipalvelimilla ja tikuilla, mutta lukion omaa Abitti-verkkoa on hyvä testata muutenkin. 

Lisäksi uudessa versiossa on pieniä bugikorjauksia, joista näkyvin on, että kaavaeditorin työkalupalkki ei jäädy kun hitaalla koneella siirtyy kaavasta toiseen.

Uuden version opiskelijatikut ja palvelimet eivät toimi ristiin edellisen Abitti-version kanssa.

Uusi koeformaatti tulossa 

Ylioppilastutkintolautakunnassa on syksystä 2018 asti kehitetty uudenlaista tekniikkaa ylioppilaskokeen pellin alle. Tämän ns. koeformaattiuudistuksen myötä kokeiden ulkoasu tulee aiempaa selkeämmäksi ja saavutettavammaksi. Samalla pellin alla melkein kaikki kokeen esittämiseen liittyvä koodi tehdään uusiksi.

Koeformaattiuudistus mahdollistaa kokeen esittämisen ja laatimisen paremman jatkokehittämisen. Vanhan koeformaatin mukaisissa ylioppilaskokeissa on jouduttu turvautumaan hyvin hankaliin ad hoc -temppuihin ja kikkoihin, jotta kokeista olisi saatu tehtävänlaadinnassa halutun kaltaisia. Näiden viritelmien ylläpito ja taaksepäin yhteensopivuus on ollut jatkuvana haasteena. Vanhan malliset kokeet eivät varsinaisesti tienneet omasta rakenteestaan mitään, vaan esimerkiksi sisällysluettelot, aineistosivut ja linkitykset tehtävien ja aineistojen välillä kirjoitettiin yo-kokeiden koodiin käsin. Tämä prosessi on ollut aikaa vievä, virhealtis ja hankaloittanut tehtävänlaadinnan kehittämistä.

Uutta koeformaattia on tähän mennessä testattu lautakunnassa ja ensimmäinen kenttätesti pidettiin Helsingin Aikuislukion Mäkelänrinteen toimipisteessä kesäkuussa. Testissä käytettiin testikokeena opettajan valitsemaa vanhaa yo-koetta, jonka YTL toimitti uudella koeformaatilla. Testi sujui hyvin ja haluamme kiittää Helsingin Aikuislukion Mäkelänrinteen toimipistettä ja erityisesti lehtori Heidi Savolaista testin järjestämisestä!

Uusi koeformaatti tulee ylioppilastutkinnon kokeissa käyttöön keväällä 2020. Sitä pääsee kokeilemaan Abitissa syyskuun alussa julkaistavan uuden versiopäivityksen myötä. Vanhan koeformaatin mukaisia kokeita pystyy kuitenkin edelleen pitämään. Päivityksen yhteydessä tiedotamme lisää koeformaatin aiheuttamista muutoksista ja uusista ominaisuuksista.

Uuden koeformaatin kenttätestausta kesäkuussa.