Häiriöitä Abitti-palvelussa kurssikoeviikolla

Ylioppilastutkintolautakunnan Abitti-verkkopalvelussa oli häiriöitä maanantaina 3.4. iltapäivällä ja alkuillasta. Häiriöiden takana oli monen tekijän yhteisvaikutus.

Tämänhetkisen käsityksen mukaan tilanteen laukaisivat palvelintoimittajamme tietoliikennehäiriöt. Oma.abitti.fi –palvelimelle lähetetyt viestit menivät perille vain satunnaisesti. Häiriöiden seurauksena YTL:n ympäristö loi automaattisesti palvelimelle lisää Abitti-verkkopalvelun toteuttavia palvelinkopioita. Tämä mekanismi on tavallisesti oikein hyödyllinen, koska sen avulla Abitti pystyy palvelemaan myös ruuhkahuippujen aikana. Tällä kertaa järjestelmä tunnisti ruuhkan virheellisesti ja ikävin seurauksin: palvelinkopioita perustettiin niin paljon, että palvelimen kaikki kapasiteetti meni pelkkään kopioiden perustamiseen.

Kuluva kurssikoeviikko tulee jälleen ylittämään aiemmat ennätykset, mutta maanantai oli vasta viidenneksi kiireisin päivä Abitin historiassa. Ilman näitä yhteensattumia palvelumme olisi selvinnyt tästä kuormasta.

Maanantai-iltana ja tiistaina palveluun tehtiin muutoksia, jotka toivottavasti estävät tämän tulevaisuudessa. Samalla Abitin omien kokeiden ja koesuoritusten välilehtien latautumista nopeutettiin.

Häiriö ei ole vaikuttanut lainkaan ylioppilaskokeen arvosteluun. Abitti- ja yo-järjestelmät ovat täysin erossa toisistaan.

Pahoittelemme häiriöstä aiheutunutta harmia!