Uusi käynnistysvalikko ja vastaustyyppi

Tällä viikolla julkaistavassa Abitti-versiossa on kaksi isompaa uudistusta. Opiskelijan tikun käynnistysvalikkoa on muutettu ja mukana on uusi vastaustyyppi, ”kuvan liittäminen vastaukseen”.

Käynnistysvalikolla varustaudutaan uusiin laitetyyppeihin

Päivitetyssä opiskelijan tikussa on mukana uusi Linux-käyttöjärjestelmän ydin, jonka toivomme toimivan nykyistä paremmin alkuvuodesta markkinoille tulevissa tietokoneissa. Uuden version lisääminen aiheutti muutospaineita käynnistysvalikossa, koska valintojen määrä lisääntyy. Vaihtoehtojen nimet ”PC”, ”Mac” ja ”vanha” olivat kokemuksen karttuessa osoittautuneet harhaanjohtaviksi. Osa Mac-koneista käynnistyi ”PC”-valinnalla ja päinvastoin.

Nyt käynnistysvalikko on kokonaan uudistettu. Uudessa valikossa eri käynnistysvaihtoehdot on nimetty alkuaineiden latinankielisten nimien mukaan. Valikon ylin oletusvalinta toimii useimmissa koneissa. Jos se ei toimi, kokeillaan toista vaihtoehtoa jne. Kun oikea vaihtoehto on löytynyt, on nimi hyvä kirjoittaa muistiin. Tämän jälkeen koneen voi aina käynnistää samannimisellä toimivaksi havaitulla vaihtoehdolla.

Aiemmin ”PC” –valinnalla koneensa käynnistävien kannattaa aloittaa ”Carbo” –vaihtoehdoilla. Vanhaa ”Mac” –vaihtoehtoa vastaa ”Nitrum”. Jos nämä vaihtoehdot eivät enää toimi, kokeillaan ohjeen mukaisesti eri vaihtoehtoja aloittaen ylimmästä valinnasta.
Uusi käynnistysvalikko mukautuu koneeseen. Uudemmilla 64-bittisillä ja vanhemmilla 32-bittisillä koneilla näkyvät vain niille sopivat vaihtoehdot.

blogi_2015-11_boottivalikko

Kuvia tekstivastauksen kainaloon

Abitti-kokeissa voi nyt liittää tekstivastaukseen ruudunkaappauksia. Kuvia voi liittää niihin tekstivastauksiin, joissa kokeen laatija on koekysymyksiä syöttäessään valinnut vaihtoehdon ”opiskelija voi liittää kuvankaappauksen vastaukseensa”.

blogi_2015-11_lapa

Opiskelija voi siis käyttää DigabiOS:n ohjelmistoja vastausten laatimiseen ja käyttää näytön yläreunassa olevaa kamerakuvaketta kuvankaappauksen ottamiseen. Kuva liitetään vastaukseen koejärjestelmässä vastauskentän yhteydessä olevalla painikkeella.

blogi_2015-11_opiskelijan_nakyma

Kuvat näkyvät arvostelussa tekstivastauksen alla. Tällä hetkellä kuviin ei voi tehdä samantyyppisiä merkintöjä kuin tekstivastaukseen.

Kuvan liittäminen vastaukseen mahdollistaa hyvin monentyyppisten tehtävien tekemisen Abitilla. Tässä muutamia esimerkkitehtäviä:

Pidetyn kokeen muokkaaminen ja aineistot

Äidinkielen harjoituskokeessa 2.10. kokelaille avautui tausta-aineistoja selaimen uudelle välilehdelle. Mahdollistamme saman toiminnon Abitti-kokeisiin viimeistään 20.11. alkavalle kurssikoeviikolle.

Samalla käyttöön tulee toiminnallisuus Abitti-kokeiden lataamiseksi omalle tietokoneelle. Ladatun kokeen voi palauttaa Abittiin uudeksi kokeeksi, lähettää sähköpostilla kollegalle tai julkaista verkossa. Takaisin Abittiin siirrettyä koetta voi muokata kuten nytkin. Tämä toiminto mahdollistaa kokeiden uudelleenkäytön ja jakamisen, jotka ovat paljon toivottuja ominaisuuksia.

Tikut on päivitettävä

Uusien ominaisuuksien käyttö vaatii sekä palvelin- että opiskelijatikkujen päivittämisen. Vielä ei tiedetä, tuleeko ennen seuraavaa kurssikoetta uusia tikkuversioita.