Abitissa tietokoneeseen käynnistetään USB-tikulla oleva Linux-käyttöjärjestelmä. Varmin tapa hankkia Abitin kanssa toimiva tietokone on kokeilla käynnistystä ennen ostopäätöksen tekemistä.

Moni uusi lukion opiskelija ja huoltaja pohtii kannettavan tietokoneen hankintaa lukio-opintoja ja ylioppilaskirjoituksia varten. Konetta hankkiessa kannattaa ensisijaisesti miettiä miten se parhaiten tukisi lukio-opiskelua. Omasta lukiosta saa parhaiten tiedon siitä, minkälainen kone sopii parhaiten kyseisen lukion oppimisympäristöön.

Abitti-kurssikoejärjestelmässä ja ylioppilaskirjoituksissa ei käytetä koneen omia ohjelmia tai tiedostoja. Näin ollen Abitti tai ylioppilaskirjoitukset eivät aseta vaatimuksia koneen ohjelmille tai käyttöjärjestelmälle. Koejärjestelmä ei myöskään tee koneeseen muutoksia.  Kurssikokeisiin ja kirjoituksiin voi tarvittaessa osallistua lukion tai perheen vanhemmalla lainakoneella.

Miksi kaikki koneet eivät toimi ylioppilaskirjoituksissa?

Abitissa ja ylioppilaskirjoituksissa kannettava käynnistetään Linux-pohjaiseen käyttöjärjestelmään erilliseltä USB-tikulta. Uusimmat konemallit eivät välttämättä ole vielä yhteensopivia tämän käyttöjärjestelmän kanssa. Yhteensopivuusongelmia voi olla myös vanhemmissa koneissa. Tilanne muuttuu kun uusimpien komponenttien Linux-ajurit kehittyvät. Ajureita Linux-pohjaisiin käyttöjärjestelmiin kehittävät jotkut laitevalmistajat itse tai aktiivisesti Linuxin kehitykseen osallistuvat yhteisöt ja yritykset sekä yksittäiset ohjelmoijat. Tämän takia ajureita ilmestyy joihinkin laitteisiin vasta pitkänkin ajan kuluttua laitteen alkuperäisestä julkistamisajankohdasta. Ylioppilastutkintolautakunta ei vastaa eikä osallistu Linux-ajurien kehitykseen.

Lautakunta julkaisee listaa konemalleista, joita on käytetty onnistuneesti Abitti-koejärjestelmän käynnistämiseen osoitteessa https://digabi.fi/hwdata/. Jos hankittava kone löytyy viimeksi käytettyjen koneen listasta, kone käynnistyy suurella todennäköisyydellä Abitti-järjestelmällä. Ongelmana on, että laitevalmistajat muuttavat usein konemallin sisältämää elektroniikkaa laitteen elinkaaren aikana, jolloin tiettyyn laitteeseen tehty ajuri ei välttämättä enää toimikaan. Näin ollen listalla olo ei takaa koneen toimivuutta Abitissa.

Varminta on testata koneen käynnistyminen USB-tikulta ennen ostoa myymälässä. Jos tämä ei ole mahdollista, voi myyjän kanssa sopia avokaupasta ja testata koneen käynnistyminen itse. Testaamiseen tarvitaan opiskelijan muistitikku, jonka voi tehdä itse.

Kannettavan valinnassa huomioitavia seikkoja

Pienet laitteet ovat yleensä näppäriä mutta kokonsa puolesta näppäimistöt ja näytöt ovat epämukavan pieniä. Aikaa kuluu vierittäessä näyttöä ja etsiessä niitä ikkunoita joita tarvitsee työskentelyyn. Ylioppilaskirjoituksissa näytön on oltava alle 18 tuumainen. Koon puolesta kannattaa valita sellainen kone jolla työskentely tuntuu hyvältä mutta joka kulkee silti mukana sinne missä sitä tarvitaan

USB-liittimiä tarvitaan käynnistystikkua, kuulokkeita ja mahdollista irtohiirtä varten. Kannettavassa on oltava vähintään kaksi mutta mielellään kolme perinteistä USB-liitintä. Jos koneessa ei ole perinteistä USB-liitintä, niin koneeseen voi liittää esimerkiksi USB-C → USB-adapterin. Näiden adapterien käyttö on sallittua ylioppilaskirjoituksissa. Adapterin toimivuus Abitti-järjestelmässä tulee testata ennen ylioppilaskirjoituksiin osallistumista.

Kannettavassa on oltava Ethernet-liitin tai Ethernet-USB-sovitin. Ethernet-USB-sovitin kasvattaa USB-liittimen vähimmäisvaatimuksen 3-4:ään.

Kosketusnäytöt eivät yleensä toimi koejärjestelmässä, joten koneessa on hyvä olla myös hiiri. Ulkoinen hiiri on myös ergonominen ratkaisu.

Lisätietoa