Koetilanteessa

Kokeen käynnistyttyä kokeen valvoja voi seurata kokelaiden etenemistä palvelimelta. Palvelimen näytön alalaidassa on lista kokeen suorituksen käynnistäneistä opiskelijoista ja heidän etenemisestään.

kokeessa_valvontakonsoli

Opiskelijan koneen näyttö muuttuu punaiseksi

Kokelaan vastaukset talletetaan palvelimelle automaattisesti tietyin väliajoin. Jos kokelaan näyttöön ilmestyy tallennusvirheestä kertova viesti, on vika yleensä opiskelijan tietokoneen ja palvelimen välisessä verkkoyhteydessä.

kokeessa_tietoliikennevirhe

Tee näin:

1. Irrota tietokoneen Ethernet-kaapeli.
  2. Odota 10 sekuntia.
  3. Liitä Ethernet-kaapeli takaisin tietokoneeseen.

Jos tämä ei auta, kokeile seuraavia vaihtoehtoja:

• Onko käytössäsi tyhjiä työpisteitä ja käyttämäntöntä verkkokaapelia? Siirrä opiskelija tähän varalla olevaan työskentelypisteeseen.
  • Onko verkkokaapeli kunnolla kiinni kytkimessä? Irrota kaapeli kytkimestä, odota 10 sekuntia ja liitä se uudelleen.
  • Onko verkkokaapeli viallinen? Vaihda kaapeli.

Opiskelija joutuu käynnistämään koneensa uudelleen

Opiskelija voi joutua käynnistämään koneensa uudelleen monesta eri syystä:

• kannettavan koneen akku loppuu
  • kone käynnistyy yllättäen itsestään tai se joudutaan sammuttamaan väkisin toimintahäiriön vuoksi
  • opiskelijalle oma tietokone rikkoutuu ja hän joutuu jatkamaan koetta varakoneella
  • opiskelija on sulkenut koeympäristön ja vieraillut luvatta koneen omassa käyttöjärjestelmässä

Kun opiskelija käynnistää koneensa uudelleen, hän voi jatkaa kokeen suoritusta jatkamiskoodilla. Kokeen valvojana saat jatkamiskoodin koetilan palvelimen näytöltä. Tässä vaiheessa voit varmistaa, että opiskelija on käynnistänyt koneensa hyväksyttävässä tarkoituksessa.

Etsi opiskelijan jatkamiskoodi palvelimen näytöltä:

kokeessa_valvontakonsoli_jatkamiskoodi

Tämän jälkeen voit antaa opiskelijalle nelimerkkisen jatkamiskoodin, jonka hän voi kirjoittaa kirjautumissivulle:

kokeessa_jatkamiskoodin_syottaminen

Opiskelijan kone ei käynnisty USB-muistilta

Silloin tällöin USB-muistilta käynnistyminen ei onnistu, vaikka kyseinen opiskelijan tietokone tai koetilan palvelin on aiemmin käynnistetty onnistuneesti USB-muistilta. Tällaisessa tapauksessa kokeile seuraavia:

• Irrota USB-muisti ja liitä muisti uudelleen tietokoneeseen. Kyse voi olla kontaktihäiriöstä.
  • Irrota USB-muisti, puhalla liittimeen voimakkaasti ja liitä muisti uudelleen tietokoneeseen. Kyse voi olla kontaktihäiriöstä.
  • Kokeile liittää USB-muisti johonkin toiseen koneessa olevaan USB-liittimeen. Kyse voi olla kontaktihäiriöstä tai USB-liitin voi olla viallinen. On myös tavattu tietokoneita, jotka osaavat käynnistyä vain tietystä USB-liittimestä.
  • Vaihda käyttämääsi USB-muistia. Joskus USB-muistien kopioinnissa voi tulla kirjoitusvirheitä.