Langallinen Ethernet-verkko on työläs rakentaa, mutta oikein tehtynä toimintavarma. Abitti-kokeissa voi käyttää myös langatonta verkkoa.

Koetilan rakentaminen

Valmiissa koetilassa tulee olla:

• Tietoliikenneverkko, joka yhdistää kaikki opiskelijoiden päätelaitteet koetilan palvelimeen.
  • Koetilan palvelin, joka on käynnistetty AbittiUSB:llä kirjoitetulla KTP-ohjelmiston sisältävältä USB-muistitikulta.
  • Palvelimelle on ladattu Abitin laadintapalvelussa tehty tehtäväpaketti.
  • Riittävästi sähköpistokkeita kaikille opiskelijoiden päätelaitteille.

Tietoliikenneverkon rakentaminen

Langallisen verkon rakentamiseen tarvitset:

• Ethernet-kytkimiä. Kytkinten ei tarvitse olla hallittavia, eli ihan halvimmatkin 8-porttiset 1 gigatavun kytkimet riittävät. ”Portilla” tarkoitetaan kytkimessä olevaa liitintä. Kytkimiä on eri kokoisia. Alimassa kytkimessä on 48 porttia, ylimmässä 8. Halvimmat 8-porttiset kytkimet maksavat 20-30 euroa.
  • Ethernet-kaapeleita. Rakentamista helpottaa, jos kaapeleita on eri pituisia (esim. 3, 5, 7 ja 10 metriä) ja eri mittaiset kaapelit ovat eri värisiä. Eri pituiset kaapelit on helppo erottaa toisistaan värien avulla. Se nopeuttaa verkon rakentamista.

Kaapeleiden kytkeminen ja irrottaminen on helppoa:

1. Ethernet-kaapelit kiinnitetään työntämällä kaapeli liittimeen. Työnnä, kunnes kuulet napsauksen lukitusliuskasta. Varmista liitäntä vetämällä kaapelia varovaisesti ulos liittimestä. Kaapeli ei saa irrota kytkimestä tai päätelaitteesta.
    kaapeli_kytkimeen_final
  2. Ethernet-kaapelin irrottamiseksi sinun on painettava lukitusliuska alas.

Kytkinten avulla voit haaroittaa verkkoliikennettä useammalle koneelle.
kaapeleita_kytkimessa_final
Pyri sijoittamaan kytkimet mahdollisimman lähelle opiskelijoiden työpisteitä. Yhdistä opiskelijoiden päätelaitteet lähimpään kytkimeen lyhyillä kaapeleilla. Sijoita yksi kytkin lähelle palvelinta. Yhdistä lopuksi opiskelijoiden kytkimet palvelimen kytkimeen pidemmillä kytkimillä. Tarvittaessa voit ketjuttaa kytkimiä. Kytkentäesimerkki PDF-muodossa