Normaalisti tietokone lataa käynnistyessään käyttöjärjestelmän ja ohjelmat koneen omalta kovalevyltä. Abitissa tietokoneet on saatava lataamaan käyttöjärjestelmä ja ohjelmat tätä varten monistetulta muistitikulta.

Tärkeä huomautus, jos tietokoneessasi on käytössä levysalaus: Jos tietokoneessa on salakirjoitettuja levyosioita, varmista, että tallessasi on tarvittavat palautusavaimet. Erityisesti Windowsin Bitlocker voi pyytää palautusavaimia tietokoneen käynnistysasetusten muuttuessa tai havaitessaan tietokoneessa olleen laitteita, jotka vaikuttavat tietokoneen käynnistämiseen.

Tietokoneen boottaaminen muistitikulta

Tietokoneen käynnistys muistitikulta edellyttää, että USB-muistitikun voi liittää tietokoneeseen.

Ulkoiselta käynnistyslaitteelta käynnistäminen poikkeaa huomattavasti konemallista toiseen. Tyypillisimmin tietokone käynnistetään

1. painamalla käynnistyksenaikaisesti jotain näppäinyhdistelmää, joista tyypillisimmät ovat Esc, F2, F9, F12, Enter, Option/Alt tai
  2. käyttöjärjestelmän kautta

Chromebook-tietokoneiden käynnistys ulkoselta muistitikulta on estetty. Pääsääntöisesti tietokoneen käynnistäminen Abittiin ei siksi onnistu.

Käynnistyksen eston pystyy joillakin Chromebook-tietokoneilla ohittamaan noudattamalla Googlen ohjeita, mutta toimenpide tyhjentää tietokoneen kovalevyn. Ohjeen käyttö tapahtuu omalla vastuulla.

Käynnistä tietokone Option/Alt-nappi pohjassa. Valitse EFI.

Tällä hetkellä lähes kaikissa myytävissä Applen kannettavissa on Applen oma M1-prosessori. Abitti ei toimi näissä tietokoneissa.

Vuodesta 2018 lähtien Applen kannettavissa on käytetty Applen kehittämää T2-turvasirua. Siru estää Applen kannettavien käynnistämisen käyttöjärjestelmällä, joka ei ole Applen tekemä tai hyväksymä. Tästä syystä myöskään Abitin käyttöjärjestelmä ei käynnisty näillä tietokoneilla. Käynnistyksen eston pystyy ohittamaan noudattamalla Applen ohjeita. Applen kannettavien Linux-ajurien puuttumisen takia sisäänrakennetun näppäimistön, tasohiiren, äänilähteen ja langaton verkkoyhteys ei välttämättä toimi Abitissa. Tietokone voi kuitenkin toimia erillisillä lisälaitteilla.

Useat Asus-tietokoneet Esc-nappi käynnistyksen yhteydessä.

Uudemmat Lenovon kuluttujalaitteet saadaan käynnistysvalikkoon painamalla tietokoneen sammutettuna ollessa erillistä painiketta koneen kyljessä pienellä esineellä.

Lenovon Thinkpad-sarja: Paina F12 tai Enter heti tietokoneen käynnistyessä.

Useat HP-tietokoneet: Paina F9 heti tietokoneen käynnistyessä.

Windows 10 -sisäänkirjautumisruudussa paina Shift-näppäin pohjaan ja valitse hiirellä sammutusikonin takaa Käynnistä uudelleen (Restart) pitäen Shift-näppäimen pohjassa.

Käynnistyksen jälkeen avautuva valikko vaihtelee tietokoneesta toiseen. Valitse sieltä ulkoinen USB-käynnistysmedia.

Käynnistys ei toimi?

1. Etsi tietoa verkosta, miten tietokone käynnistetään ulkoiselta medialta. Hyviä hakusanoja ovat usb boot [konevalmistaja] [konemalli]
  2. Jos saat käynnistysvalikon esiin, mutta ulkoista muistia ei tunnisteta tai tietokone ei käynnisty siltä,
    • kokeile käynnistää tietokone kiinnittämällä muistitikku ja/tai sovitin toiseen liitinporttiin.
    • Kokeile myös monistaa USB-muisti uudelleen. Kannattaa myös kokeilla käyttää toista, erimallista, USB-muistia.
  3. Joissain tietokonemalleissa käynnistys käyttöjärjestelmään on pyritty nopeuttamaan siten, että ulkoisen käynnistysmedian valinta ei välttämättä onnistu. Tällöin tietokoneen käynnistämistä muistitikulta saattaa helpottaa muutokset BIOS/UEFI-käynnistysasetuksiin.

Abitin käynnistysvalikko

Tietokoneen käynnistyttyä valitse avautuvasta Abitti-käynnistysvalikosta käynnistysvaihtoehto. Käynnistysvaihtoehdot on merkitty latinankielisillä alkuaineiden nimillä.

• Aloita valinta ylimmästä käynnistysvaihtoehdosta. Varmista, että tietokone käynnistyy.
  • Jos tietokone ei käynnisty, siirry seuraavaan käynnistysvaihtoehtoon. Jos tietokone ei käynnisty lainkaan käynnistysvaihtoehdolla vaan jumittuu pitkäksi aikaa, tietokoneen voi sulkea painamalla virtapainiketta pitkään (yli 5 sekuntia). Tämä toimenpide ei vaikuta tietokoneen varsinaisen käyttöjärjestelmän toimintaan.